Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar över på landet

Annons

Hushållens ekonomiska standard skiljer sig kraftigt mellan olika kommuner, visar en undersökning som Föreningssparbanken har gjort. Generellt har landsbygdsfamiljerna mer över när alla nödvändiga utgifter är betalda än storstadsfamiljerna.

Mest pengar över att spendera har hushållen i Fagersta, 9 480 kronor i månaden. Uppsalaborna får minst över, 1 540 kronor.

I Lidingö där inkomsterna är höga har familjen runt 3 000 kronor kvar när alla nödvändiga utgifter är betalda.

Sparbanken har jämfört priset för en standardvilla i 38 kommuner i Sverige. Den totala månadskostnaden, inklusive amortering, för standardvillan på Lidingö är 19 750 kronor och i Töreboda 5 230 kronor. Det är en skillnad på närmare 15 000 kronor i månaden.

Medianinkomsten för Lidingö- familjen är 54 100 kronor i månaden, vilket är över 50 procent högre än för Törebodafamiljen.

- Även om medianinkomsten är hög på Lidingö räcker det inte för att väga upp de höga boendekostnaderna. Hög lön leder alltså inte självklart till högre standard, säger Ylva Yngvesson, privatekonom på Sparbanken.

Men det är inte bara huspriserna som varierar mellan olika kommuner. Även kommunalskatt och kostnader för energi, vatten och avlopp skiljer sig. Även skatter har betydelse för privatekonomin.

Lidingöfamiljen lägger 53 procent av sin disponibla inkomst på boende medan Törebodafamiljen lägger runt 20 procent av den disponibla inkomsten på boende. För att Lidingö- och Uppsalafamiljen ska få lika mycket kvar som familjen i Fagersta måste deras månadsinkomster höjas med 12 600 respektive 14 200 kronor. (TT)

TT

Mer läsning

Annons