Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar mot tjuvjakt

Annons

- Det är 400 000 kronor mer än i fjol och ett välkommet tillskott, konstaterar Lena Berg på miljöenheten.

Hon ser allvarligt på att misstänkta och konstaterade jaktbrott håller på att utredas i länet. Pengarna för att stoppa tjuvjakten ger länsstyrelsen möjlighet att bland annat skärpa bevakningen i speciellt känsliga områden.

Men först stundar lodjursinventeringen med ett par hundra man och siktet inställt på honor med ungar.

Sedan följer inventeringen av vargar med målsättning att försöka fastställa antalet individer i länet. Här är ett 20-tal spårare engagerade och inventeringen sker i samarbete med grannlänen Gävleborg och Värmland.

Dalarna är unikt på så sätt att det är ensamt i landet utanför renbetesområdet om att ha föryngringar av alla fyra stora rovdjur. Det är också en av anledningarna till att länsstyrelsen fått så mycket pengar till att räkna och skydda rovdjuren.

En stor inventering av järv ska i år också göras i fjällen. När det gäller björnen hoppas länsstyrelsen få rapporter om honor med ungar från allmänheten.

Även kungsörnen har fått fäste i länet och behöver inventeras. Här har Dalarnas Ornitologiska Förening fått i uppdrag att spana in fåglarna när de börjar besätta sina revir och hålla koll på fåglar och bon under sommaren.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons