Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar måste anslås till mer än benbrott

Annons

Att erhålla rehabilitering eller ej är som ett lotteri. Några partier diskuterar nu möjligheten att få ned de stora sjukskrivningstalen med ökade möjligheter till rehabilitering. Bra tycker vi, men det är viktigt att inte glömma bort dem som inte kan återgå till arbetet.

De som har neurologiska funktionsnedsättningar känner sig bortglömda. Inom NHR tycker vi att det är dags att införa en rehabiliteringsgaranti i länet och på sikt i hela landet.

Trots riksdagens tagna prioriteringsordning där svåra kroniska sjukdomar och rehabilitering har hög prioritet nekas ofta neurologiskt sjuka i Dalarna rehabilitering för "det finns inga pengar". Det argumentet skulle aldrig en patient med exempelvis benbrott acceptera. Synsättet måste ändras.

I dag har försäkringskassan ansvar för den yrkesinriktade rehabiliteringen och landstinget ansvar för den medicinska rehabiliteringen. Brister i samordning/kommunikation mellan försäkringskassa och landsting medför att många personer som är i behov av rehabiliterande insatser faller mellan organisationernas ansvarsområden.

En person som har en progredierande sjukdom, sjukdom som förvärras med tiden, har ett stort behov av rehabilitering för att få en bra livskvalitet. En person som får rätt till rehabilitering kan fungera bättre i arbetslivet och alltför tidig sjukskrivning undviks.

En rehabiliteringsgaranti är både en statlig och landstingskommunal angelägenhet som ska leda till att bättre samordning uppnås och skapa en rättighet för alla att få den rehabilitering man har behov av.

GUNNEL ELD

Mer läsning

Annons