Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar ligger på hög - men ingen ansöker

Annons

Tidningen har tidigare berättat att få arbetsgivare ansöker om lönebidrag för att kunna anställa handikappade. Pengar ligger på hög på arbetsförmedlingen och väntar på att bli utdelade.

Situationen är densamma när det gäller anställningsstöd.

- Vi har väldigt mycket pengar till anställningsstöd och lönebidrag, säger Kjell Bergqvist.

Samtidigt konstaterar han att kontot för aktivitetsstöd minskar, vilket kommer att bli märkbart till hösten. Det är dock inga dramatiska förändringar det är fråga om.

- Vi har fyra olika budgetar. Att omfördela pengar mellan kontona är något jag inte kan göra, säger han.

Enligt honom skulle situationen förbättras om arbetsgivare, med hjälp av anställningsstöd eller lönebidrag, anställde långtidsarbetslösa eller funktionshindrade.

- Det ena ger det andra, vi skulle kunna frigöra mer resurser inom exempelvis aktivitetsstödet. Det ger en ren samhällsvinst, arbetsgivarna blir vinnare, skatteintäkterna ökar och inte minst för individen är det en jättevinst att få ett arbete att gå till.

- Att anställa med stöd är som vilken anställning som helst. Ofta leder det till fast anställning när bidragstiden är över.

Trots att det råder högkonjunktur och många företag har orderböckerna knökfulla är det få som är beredda att anställa folk.

Vad beror det på?

- Det är korta framhållningstider oavsett bransch. Arbetsgivarna vet hur det ser ut en månad framåt, men inte längre än så och törs därför inte anställa.

Bergqvist menar att fenomenet med korta framförhållningstider gäller inom så väl offentliga sektorn som inom den privata.

- Så har jag inte upplevt det tidigare.

Bergqvist hoppas nu på att fler arbetsgivare tar chansen att nyttja det stöd som finns att få via arbetsförmedlingen. Han menar att det kan löna sig i längden:

- Vi har stora pensionsavgångar att vänta. Även bland småföretagarna är åldersstrukturen ett problem. Många företagare börjar komma till åren och det finns få som är beredda att ta över.

I Hedemora kommun går i dagsläget 294 personer öppet arbetslösa. Det är 37 personer färre jämfört med motsvarande tidpunkt i fjol.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons