Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar från UD betalar USA-resa

Annons

EGDI är en internationell studie om svensk och norsk jämställdhetspolitik som genomförs av utrikesdepartementet.

I gårdagens tidning berättade tidningen om att Agneta Stark åkte på ett forskarmöte i Philadephia under trettonhelgen. Resan kostade 32 275 kronor inklusive traktamente. Hon reste med flyg i affärsklass tur och retur från Stockholm till New York för 23 895 kronor. Från New York åkte hon tåg till Philadelphia och där hon stannade i fyra dagar. Under de dagarna deltog hon i styrelsemöten för den internationella föreningen för feminist-ekonomer (IAFFE). Hon var även på möten för tidskriften Feminist Economics, där hon var gästredaktör.

Hon säger att hon åkte till Philadelphia i egenskap av styrelseledamot i IAFFE och gästredaktör. I juni kommer IAFFE att hålla ett nytt styrelsemöte i USA och hon planerar att åka dit även då.

Anders Fransson, styrelseordförande för Högskolan Dalarna, hade muntligen godkänt resan i förväg. Enligt reseföreskrifterna för rektorn är det styrelseordföranden som ska kontrollera att sköter sitt resande på rätt sätt.

Högskolan Dalarna har betalat ut ersättning för resan. Men slutligen ska skolan att få in pengar från ett annat av Starks uppdrag.

UD kommer att ge skolan ett arvode på 62 000 kronor för att departementet köper tjänster av henne. I december kom UD överens med högskolan om att hon skulle vara ansvarig för ett projekt (tillsammans med forskaren Naila Kabeer) där forskare från södra halvklotet granskar den svenska och norska jämställdhetspolitiken.

Det är det andra delprojektet hon utför för UD:s räkning. Det är oklart om det blir en fortsättning efter att arbetet presenterats i bokform under hösten. Hon säger att hon utför sitt arbete för EGDI på kvällar och helger.

Utöver detta är hon ordförande i Konsumentverkets vetenskapliga råd, ledamöterna träffas vid fem sammanträden per år.

Flygresan till och från USA var inte billig, hur ser du på det?

- Nej, det var ingen billig resa. När jag ska arbeta från den stund jag åker och fortsätta när jag kommer fram, vill jag kunna sova. Under de förhållandena har jag inte längre ork att åka turistklass. Jag kommer att åka affärs-klass i juni också, säger Agneta Stark.

Högskoleanställda som kontaktat tidningen tycker att du är för lite på högskolan på grund av olika sidouppdrag, hur kommenterar du det?

- Det är en delvis ny situation, som jag tror beror på att jag är så internationellt forskningsverksam som jag är. Det har inte funnits så många tidigare som har varit det. Det ingick i uppdraget när jag fick det. Högskolan Dalarna har blivit mycket mer forskningsintensiv under de senaste fem åren. Jag arbetar mycket för att stödja den inriktningen och på departementet är man angelägen om att rektorer har internationella och nationella forskarkontakter, säger Agneta Stark.

Facket har inget att invända mot Starks sidouppdrag.

- Jag lider inte av att hon reser, säger Jörgen Marks för Statstjänstemännen.

- En rektor ska synas i landet, så det är en avvägning. En del folk i Borlänge säger att det är sällan de ser henne. Det handlar om den spontana kontakten. Leif Borgert hade bokade tider i Borlänge, då kunde man gå dit lite spontant om det var något man ville ventilera, säger Lars-Åke Bernblad hos SACO.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons