Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar för Öraberget dröjer

Annons

I början av juli betalades tio procent av köpesumman i handpenning. I går skulle affären ha slutförts. Att så inte skedde orsakade ingen påtaglig oro hos Ludvikahem. Åtminstone inte utåt.

- Jag är inte orolig. Affärer kan slira i avslutningen. Det kan dra över någon dag eller någon vecka med betalningen, säger Ludvikahems förvaltningschef Bo A Johansson, 60.

Han ser lugn ut och han låter lugn när NLT träffar honom på kontoret i Ludvika på fredagseftermiddagen.

- De måste ju haft finansieringen klar redan när det blev klart med handpenningen. Varför skulle de betala runt 400 000 kronor och sedan backa ur? resonerar Johansson.

- Hinner de inte föra över pengarna senare i dag så gör vi klar den här affären i nästa vecka, säger han med tillförsikt.

Ett rykte som nådde NLT under fredagen sade att norrmännen befann sig i Grängesberg för att inspektera området.

Marianne Hedberg, 73, en av de 20-talet kvarvarande hyresgästerna, hade dock inte sett till några norrmän.

- Men tre man var här i onsdags. Vi som bor här tycker att det är bra de har köpt området.

Hedberg har bott här längst av alla hyresgäster.

- Jag, min man och son flyttade hit för 32 år sedan. Vi flyttade in i en trea och det var enda lediga lägenheten i hela området. Vi hade tur som fick lägenheten eftersom flera andra också var intresserade.

På den tiden, i början av 70talet, var det rusch och fart i Grängesberg, konstaterar hon. Gruvan gick för fullt och det var också den främsta anledningen till att de nio husen med 103 lägenheter byggdes 1969. Det behövdes bostäder åt alla gruvarbetarfamiljer.

- I dag har jag en tvårummare och utsikten här är väldigt fin. Jag har bytt lägenhet två gånger. Det är nära till skogen och jag har rotat mig här, säger hon som förklaring till att hon stannat i området.

- Men det är lite besvärligt med backarna och att området ligger så långt från centrum. Som tur är så går det bussar som jag kan åka med när jag behöver iväg och handla.

De kvarvarande hyresgästerna har flyttats ihop i två av husen. Dessa två hus är de mest attraktiva i området, menar Marianne Hedberg.

Hon har undrat lite över hur det kommer att bli när och om norrmännen kommer för att göra om området till semesterby för norska taxichaufförer med familjer.

- Med tanke på att vi bor i husen med bästa utsikten kanske de vill flytta på oss. Man vet aldrig.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons