Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar är hälsosamt

Annons

Hans forskning har inriktats mot studier av vilka fraktorer som påverkar människors hälsa - och ekonomiska skillnader i hälso- och sjukvårdskonsumtion.

Han konstaterar att ju högre inkomst du har desto bättre mår du!

- Har du pengar kan du köpa

säkrare bilar, åka på semestrar och skaffa saker i huset som gör din vardag enklare. På så sätt mår du bättre och får en bättre hälsa, säger Ulf Gerdtham, som växte upp i Falun men som nu bor i Bjärred i Skåne och som arbetar vid Lunds universitet.

Han har tittat på olika hälso-

effekter genom analyser av bland annat familjebakgrunder, arbetsmiljö, sysselsättning - och ekonomi.

Och funnit att ett lönelyft har en positiv inverkan på hur du mår!

- Har du svårt med ekonomin kan det till exempel innebära ett stressmoment som gör att du blir sjuk. Har du gott om pengar är det gynnsamt för hälsan, säger Gerdtham.

Han menar att människor med låg inkomst oftare har ogynnsammare levnadsvanor - de äter sämre, röker och har högre alkoholkonsumtion än andra.

- Låg inkomst minskar möjligheterna att köpa hälsofrämjande varor och tjänster, säger han.

Ulf Gerdtham har också konstaterat att det finns en ojämlikhet i olika ekonomiska grupper när det gäller hälsa.

Han kommer nu att gå vidare med sin forskning. Och han menar att det är de politiska åtgärderna som påverkar människors hälsa.

- Det är viktigt att ta hänsyn till de hälsoeffekter som politiska beslut ger upphov till - också inom områden som normalt inte påverkar hälsan, som utbildning och lön. Dessa effekter är inte alltid självklara för de politiska beslutsfattarna, säger Ulf

Gerdtham.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons