Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengabrist slår hårt mot sjukskrivna

Annons

- Försäkringskassan måste få mer pengar för att uppfylla kraven på rehabilitering för sjukskrivna.

- Dessutom måste arbetssituationen för anställda inom försäkringskassan ses över, säger Kerstin Maria Stalin, Borlänge, riksdagsledamot för miljöpartiet och ledamot av socialförsäkringsutskottet.

Försäkringskassorna i länen har lånat upp pengar för att finansiera ett nytt IT-system för att underlätta arbetet i framtiden.

Det innebär en fortsatt rationalisering, menar Kerstin Maria Stalin:

- Men trots att det nya systemet låter vänta på sig har man börjat avskeda personal och det skapar i sin tur ytterligare press på de anställda.

- Situationen innebär att allt fler anställda blir sjukskrivna och de som drabbas mest är kvinnor.

Förutom bristen på pengar för rehabilitering har antalet sjukskrivna ökat markant under senare år. Riksförsäkringsverket, RFV, har begärt 650 miljoner kronor extra för att hinna med det stora antalet sjukskrivningarna.

Det rimmar illa med de signaler Kerstin Maria Stalin nyligen fick vid ett möte med departement och företrädare för Riksförsäkringsverket där det sas att försäkringskassan inte behövde mer pengar.

- Nu hoppas jag verkligen att finansdepartementet ska förstå de här signalerna och slutar tänka kortsiktigt annars blir det bara dyrare för var år som går, säger Kerstin Maria Stalin.

Lyckas inte Riksförsäkringsverket bryta den negativa trenden riskerar allt fler att inte få del av försäkringskassans rehabiliteringsstöd.

Kostnaderna för sjukförsäkringen kommer inte att minska de närmaste åren.

Förra året kostade sjukförsäkringen närmare 37 miljarder kronor och för i år beräknas kostnaderna uppgå till 42 miljarder och år 2005 50 miljarder.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons