Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pelletsfabrik till Vansbro

Annons

Västerdala bioenergi har fått starttecken av miljö- och byggnadsnämnden att bygga en ångpanna och en pelletsfabrik i Vansbro. Investeringar för de båda projekten uppgår till 85 miljoner kronor. Produktionen är i full skala om två år. Då sysselsätter energiföretaget 15 personer.

- Alla företag som jobbar åt oss måste nog anställa ytterligare 15 personer tillsammans, tror John Persson, styrelseledamot i Västerdala bioenergi.

Han och en av de sju aktie-ägarna, Lennart Isaksson, har i två års tid jobbat med att förverkliga projektet.

- Det ska bli roligt att få sätta spaden i marken, säger John Persson.

Västerdala bioenergi startar sin pelletsfabrik i Vansbro för att det finns gott om gallringsvirke från skogsindustrin, en råvara för pelletstillverkning, i området.

- Här på platsen finns också ett utbyggt järnvägsnät som vi kan använda oss av. Även byggnaderna som står här i dag kommer vi att bruka, säger Lennart Isaksson.

Fabriken, som förväntas vara klar om två år, kommer att producera 50 000 ton pellets per år. Med det produktionstalet klassas den som medelstor. Men det finns utrymme att växa.

- Vi tror att pellets är framtidens bränsle på grund av att det är miljövänligt. Vi kommer att sälja en hel del till Europa, säger Lennart Isaksson.

Västerdala bioenergi väljer att starta sin ångpanna och pellets-fabrik på Brosågenområdet i centrala Vansbro. Det betyder att kommunen ställer högre miljökrav på företaget än om de hade etablerat sig utanför byn. Kraven gäller bland annat buller, luftföroreningar och luktproblem.

Området har under förra seklet varit hårt drabbat av översvämningar och med den vetskapen har kommunen avsagt sig allt ansvar vid ett eventuellt katastrof läge.

Beskedet om att Västerdala bioenergi ska börja bygga möts av glädje i kommunhuset i Vansbro.

- Från kommunens sida har vi jobbat med detta sedan i januari och det är roligt att det nu blir av, säger Gunnar Magnusson, (s) kommunalråd.

DANIEL SAMUELSSON

Mer läsning

Annons