Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pellets ger nya jobb

Annons

Med hänsyn till bland annat den internationella energiprisutvecklingen, miljöaspekten och den lokala råvarutillgången har biobränsleföretagets ägare, bröderna Bernth och Ingemar Eriksson, beslutat att inleda pelletstillverkning på industriområdet i Mockfjärd.

Produktionen ska inledas redan i höst.

Företaget har sökt landsbygdsstöd för en investering på 4,8 miljoner kronor.

- Vi har beställt en kvarn, en press och diverse annan utrustning. Sedan tidigare har vi produktionsutrustning värd ungefär lika mycket. Dessutom har vi lokaler som är lämpliga för verksamheten, berättar Ingemar Eriksson.

Han tillägger att miljöprövningen inletts och inte ska vara något bekymmer för satsningen.

Mockfjärds Biobränsle har också kommit överens med ett grannföretag om råvaruleveranser.

- Via Naturbränsle kommer vi att årligen leverera ungefär 60 000 löskubikmeter torrflis och sågspån, berättar Moelven Dalaträs vd Urban Bodare.

Sågverksbolaget får bättre utbyte av biobränslet genom att transportkostnaderna sänks radikalt.

- Dessutom är den här lösningen bra för miljön och bygden, fastslår Bodare.

Biobränsleföretaget räknar med att relativt snabbt nå upp till en årsproduktion på 10 000 ton pellets. Det innebär att företaget, som under de senaste åren omsatt mellan två och tre miljoner kronor, räknar med att öka omsättningen till mellan tio och 15 miljoner. Samtidigt beräknas personalstyrkan öka från knappt en tjänst till omkring tio.

- Vi är övertygade om att biobränsle har en i dubbel bemärkelse het framtid. Genom att vidareförädla en lokal råvara räknar vi med att säkra pelletstillgången i närområdet samtidigt som vi skapar nya jobb. Det här är en satsning som alla tjänar på, hävdar Ingemar Eriksson.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons