Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pellets för Järnaborna

Annons

Kommunen har nyligen installerat en pelletspanna på Snöå bruk och om allt går som planerat ska flera kommunala fastigheter förses med pelletsuppvärmning i år; Bergheden i Äppelbo, Östra skolan och kommunförrådet i Vansbro, Medborgarhuset i Nås samt skolorna på Myrbacka och Kvarnåker i Järna.

- Myrbacka får väl vänta tills vi vet hur det blir med EU-projektet, förklarar Tobias Johansson som är kommunens fastighetsingenjör.

Torsten Löfgren från Falun arbetar åt LRF som projektledare för EU-projektet om bioenergi, han arbetar inte bara med Vansbro kommun; Ljusdals, Älvdalens, Orsas, Moras och Malungs kommuner år också med i bio-energiprojektet.

Nu har Esko Vigell från Rättvik undersökt möjligheterna till uppvärmning med bioenergi i Järna. Han redovisade några olika alternativ, varav ett innebär att ett värmenät med kulvertar byggs ut från panncentralen på den nedlagda sågen. Där skulle uppvärmning med flis bli aktuell. Esko trodde dock mer på småskaliga pelletsarlternativ. I Storbyn skulle i så fall en ny panncentral byggas mellan bostadshusen längs riksvägen och kulvertar dras till hyreshusen, en investering på runt 2 miljoner kr enligt Esko.

Ungefär lika mycket kostar det också att bygga en panncentral för pellets vid Myrbacka skola och Ringvägen, det kan bli något billigare om skolans pannrum kan användas.

Esko Vigell räknar med att det kostar ungefär 700 000 kr att värma Myrbacka skola med olja i dag, alternativet med pellets skulle sänka kostnaden till 434 000 kr. I den kostnaden ingår spetsning med olja då det är som kallast.

Tobias Johansson förklarade att kommunen inte är intresserad av att bygga och driva en sådan anläggning.

- Men vi kan tänka oss att bli kund om priset är acceptabelt, sa han.

Om det här EU-projektet ska förverkligas krävs det alltså att det finns någon privat entreprenör som vill bygga och driva pelletsanläggningar i Järna. Frågan är också om det finns privata fastighetsägare som vill ansluta sina byggnader till ett sådant fjärrvärmenät. Detta ska nu utredas, men hur det än går så tycks kommunen vara beredd att satsa på pelletsuppvärmning.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons