Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pedagoger kopplar greppet i Cassels

Annons

Pedagogerna Birgitta Schlyter och Berle Rosenberg - den sistnämnde från USA - delar med sig av sina kunskaper med både goda råd och handpåläggning av näst intill brutal sort. Otäckt ser det ut, men nyttigt är det.

Det har vi elevord på.

- Det finns pedagoger som hyllar en mera mjuk stil, men här är det tuffa tag. Det är bra, anser till exempel Katarina Frogner, hela Ludvikas "Cinderella" som ambitiöst arbetar vidare i sin karriär. Som om inte ljuden hon frambringat från både altare och scen skulle duga.

Katarina är en av två sångare med klar lokal koppling. Den andra är Ida Brännström från Hammarbacken i Ludvika, till vardags studerande på musikonservatoriet i Falun och med en pipa som verkligen inte skäms för sig.

Vid vårt besök bjöd de båda på en informell minikonsert; "Solveigs song". Grieg i stereo, alltså.

Vid pianot satt en av kursens två ackompanjatörer, Lars-Göran Dahl, välkänd i våra trakter för sina insatser i de mest skilda musiksammanhang, Björbobandet, Visor Vid Väsman, Kyrkskolegruppen etcetera. Numera boende i Göteborg.

Under veckan kan den som är sugen på att studera hur blivande sångstjärnor drillas och kunnigt folk bege sig till Cassels. En garanterad syn-och hörselupplevelse.

Bland så kallat vanligt folk, med mindre exklusiv musiksmak, frodas en gammal uppfattning att operasångare är ett släkte med näsan i vädret.

Berle Rosenberg hävdar att de flesta operasångare tvärtom har näsan i vädret i alldeles för blygsam grad.

- Upp med hakan! Sjung uppåt!

Annars hämmar man luftflödet, menar han, och demonstrerar handgripligt så så det knakar i elevens nackkotor. Här är det friska tag som gäller.

Det ska tydligen göra en smula ont att låta vackert...

Den mera officiella delen av operaelevernas veckoprogram är två konserter i Västanfors kyrka (onsdag kväll) och i Cassels (lördag)

Det är Cassels Vänner och kultur och fritid som står som arrangör för den välljudande och smärtsamma (?) mästarkursen.

Gå till Cassels på lördag. Om en icke avlägsen framtid kan man förmoda att det blir svårt, och kostnadskrävande, att boka in en och annan av de unga sångarna.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons