Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peace and love bör inte subventioneras

Annons

I dagens samhälle tycks man kunna få pengar och bidrag till i princip vilka godtyckligheter som helst så länge man gör det i något egendefinierat gott syfte.

Jag har alltid levt med uppfattningen att skatt är ett nödvändigt ont i ett samhälle och att detta nödvändiga ont bara ska subventionera den mest nödvändiga och centrala verksamheten i ett samhälle. På detta sätt ska man kunna hålla skatten på en låg nivå.

Till dessa nödvändiga saker kan bland annat räknas; skola, vård, omsorg, polis, militär och infrastruktur.

Det senaste exemplet på vad skatt absolut inte ska gå till är den för några veckor sedan genomförda Peace and love-festivalen.

Varför, undrar säkert många. Är det inte bra att kommunen tar sitt ansvar och hjälper till att ordna en trevlig festival som uppskattas av ungdomar?

Svaret är nej. Det ska aldrig ligga inom statens/kommunens verksamhetsområde att med hjälp av andras skattepengar hjälpa till att anordna nöjen som ett fåtal tar del av.

Min tes är lika enkel som självklar: Det kan aldrig vara moraliskt försvarbart att kräva av någon att denne ska betala för mina nöjen, precis som att jag inte ska behöva göra detsamma.

För att få valuta för sina skattepengar i Borlänge kommun måste man ha samma nöjesintresse som de ledande socialdemokraterna i kommunen. Det är nämligen de som bestämmer till vilka nöjen dina skattepengar ska gå.

Har du inte samma nöjesintresse som de, får du i vilket fall finna dig i att betala för andras nöjen utan att få något tillbaka. Det finns ingen rimlighet i att du ska betala för mina festivalbesök, hur kul jag än må tycka det vara. Om jag vill gå på festival så måste jag kunna betala detta ur egen ficka.

Om skatten enbart går till det mest nödvändiga, kommer individen att ha större möjlighet att själv välja vilka nöjen man vill prioritera. Ett lägre skattetryck ökar människors valfrihet.

Årets Peace and love har varit en propagandafestival för socialdemokraterna och LO. Samtidigt framkommer det kritik från funktionärer att de ibland fått arbeta upp till 15 timmar i sträck.

Kanske är LO inte detta genomgoda fackförbund som de försöker utge sig för att vara, utan snarare ett förbund som inte lägger stor vikt vid vad det är man väljer att sponsra så länge man syns bland ungdomar.

Personligen har jag inget emot festivaler, så länge jag är den som betalar mitt inträde och inte de människor som hellre gör något annat än att gå på festival.

Jag och flera med mig kommer aldrig att besöka Peace and love så länge funktionärerna går runt med LO-emblem på sina tröjor. Jag vill kunna ha kul på festival utan att ge legitimitet åt sådana organisationer.

Till dig, Peter Hultqvist, vill jag säga: Låt människor själva bestämma vilka nöjen de vill lägga sina pengar på, det fixar de bättre än du!

Carl-Oskar Bohlin,

2:v distriktsordförande Moderata ungdomsförbundet Dalarna

Mer läsning

Annons