Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påvens död präglade mässan

Annons

Den katolska världen sörjer sin påve. Däribland de 600 församlingsmedlemmar som finns spridda i Dalarna. Den bortgångne påven var något alldeles extra. Och hur stor han egentligen var framgår för många icke-katoliker först nu efter hans död när han lovordas för sina insatser av världens ledande personer.

- Han är symbolen för kyrkans enhet, säger församlingsmedlemmen Kjell Sundberg i Falun.

Han pekar bland annat på påvens akademiska meriter som professor i filosofi och hans stora litterära produktion som allt kommit kyrkan till godo.

- Han har bland annat utvecklat den katolska socialfilosofin och synen på människan. Hans ekumeniska arbete som präglades av stor öppenhet mot andra religioner var också oerhört viktig, säger Kjell Sundberg.

Påvens ytterst konservativa syn på familjeplanering och hans fördömande användandet av kondomer för skydd mot hiv-smitta har dock känts besvärande för de mera öppna svenska katolikerna.

- Visst har det det och ett antal katoliker här har undertecknat en petition om att påven skulle ompröva sin hållning till preventivmedel för att bekämpa aids, säger Kjell Sundberg.

Den katolska församlingen i Dalarna hade i går inte hunnit utforma någon speciell mässa med anledningen av påvens bortgång. En sådan dödsmässa hålls i Falun först på onsdag kväll.

Men påvens död präglade ändå gårdagens mässa. Hans porträtt fanns vid altaret och församlingsmedlemmarna bugade vördnadsfullt inför det. Fader Raphael återkom också gång på gång under mässan till påven och dennes arbete för fred och frid på jorden.

- Påven är inte bara katolska kyrkans ledare utan han är det för hela vår värld. Jag tror att han alltid varit en fridens son och han säger nu i det tysta att kära vänner och kära barn lev nu med frid och den frid som Jesus ger oss, sade han.

Församlingsmedlemmarna bad också spontana förböner för påven på sina respektive hemspråk.

Vad som nu kommer att ske är det ingen som vet. En ny påve ska utses. Italienarna vill troligen ha en landsman på stolen igen då det i 500 år, innan polacken Johannes Paulus II, alltid suttit italienare på den. Men att det så ska vara är inte alls självklart anser Kjell Sundberg.

- Formellt är påven bara biskop i Rom och ingenting annat och Italien som det katolska centrumen har förskjutits. Majoriteten av alla katoliker bor idag i Sydamerika och de är på stark frammarsch i Afrika, säger han.

Han såg därför helst att en ny påve kom från någon av de kontinenterna.

- Det skulle ge uttryck för att det är en världsvid kyrka det handlar om, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons