Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påven saknar Gud

Annons

Påven Benedictus efterlyser Gud i 50-åriga EU:s jubileumsdeklaration.

Men en majoritet av EU-länderna, inklusive Sverige, vill hålla religionen utanför.

När de 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer möts i Berlin i helgen för att fira att det är 50 år sedan ett av EU:s grunddokument, Romfördraget, skrevs under sker det inte enbart till ackompanjemang av hyllningsrop.

Påven Benedictus|XVI är bestört över att ingen hänvisning görs till Gud och kristendomen i deklarationen, som på två sidor ger en snabbgenomgång av vad EU uppnått, står för och vill framöver.

Det är inte konstigt, enligt påven, att det finns vilsenhet och att eviga värden ifrågasätts i en gemenskap som agerar som EU i fråga om kristendomen och i princip förnekar sina rötter.

Polen har in i det längsta legat i för att Gud och kristendomen ska tas med i deklarationens stycke om de värderingar och värden EU är grundat på. Också den tyska förbundskanslern Angela Merkel och en rad kristdemokratiska politiker runt om i Europa har hävdat att en hänvisning till EU:s kristna rötter är nödvändig för att historieskrivningen ska vara sann.

Men en majoritet av EU-ländernas regeringar har velat hålla referenser till kristendomen utanför. Det är bara ett exempel på de motsättningar som rått när EU-ordföranden Tyskland, med hjälp av diplomater från medlemsländerna, kämpat med att skriva ihop sig för att fira 50-åringen. Resultatet har blivit en mycket allmänt hållen text, som ger utrymme för medlemsländerna att tolka det som står där efter eget skön.

Tyskland har strävat efter att få in en tidtabell för när EU ska ha enats om reformer, för att unionen ska kunna fatta beslut mera effektivt med 27 och fler medlemsländer. Men framtiden för det förslag till grundlag, eller konstitution, som röstades ned av de franska och nederländska väljarna 2005, är så laddad att inte ens ordet konstitution har kunnats ta med i deklarationen. Nu sägs det bara att målet ska vara att ha en bas klar 2009 för hur EU ska kunna agera mer effektivt.

Det talas också om klimat- och energipolitik och stärkt utrikespolitik som utmaningar för framtiden.

Vid en ceremoni på söndagen i Berlin ska deklarationen antas av statsminister Fredrik Reinfeldt (m) och hans EU-kollegor.

TT

Mer läsning

Annons