Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påven kämpade vid mässa i Lourdes

Annons

Över 300 000 människor kom på söndagen till Lourdes för att lyssna när den åldrande påven Johannes Paulus II höll en friluftsmässa.

Mässan i den franska pilgrimsstaden Lourdes i Pyrenéerna var kulmen på tvådagarsbesöket under vilket den 84-årige påven åter visade att hälsan sviktar.

Påven, som lider av Parkinsons sjukdom och andra åkommor, strök flera stycken i sin predikan och hade uppenbara svårigheter att ta sig igenom den långa texten i den nästa 30-gradiga värmen.

Vid ett tillfälle viskade han på polska till en av sina medhjälpare att han behövde ett glas vatten för att kunna läsa vidare.

Hjälp mig. Jag måste fortsätta.

Den stora folkmassan tog upp applåder av beundran för påvens viljestyrka och hans vägran att ge efter för sjukdomen som allt tydligare ger sig till känna.

Påven hyllade livet i sin predikan. Han talade kraftfullt mot aborter och dödshjälp och vädjade speciellt till kvinnorna.

På er kvinnor faller uppgiften att vara det osynligas väktare, sade påven.

Jag vädjar till er alla, kära bröder och systrar, att göra allt i er makt för att respektera livet från avlelsen till den naturliga döden. Livet är en helig gåva och ingen kan göra anspråk på att vara dess herre, sade påven vidare.

Besöket i Lourdes var den 104:e utlandsresan för påven sedan han blev den katolska kyrkans överhuvud 1978.

TT-AFP

Mer läsning

Annons