Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patruller är på gång

Annons

En organisation för civil och frivillig nattpatrullering är på väg att byggas upp. Målet är att den ska fungera fullt ut till våren.

När Djurås Intresseförening inbjöd företag, föreningar och privatpersoner i den östra kommundelen till en diskussion om patrulleringen, kom 25 personer. Antalet kunde ha varit större, men det var i alla fall mer än dubbelt så många som kom till det förra, inledande "patrullmötet" i november.

Enligt intresseföreningens ord-förande Jan Bergman finns det ett stort intresse bland ytterligare ett antal företag och privatpersoner, som dock inte kunde delta vid mötet.

De flesta av deltagarna kom från Djurås, den ort i den östra delen där de största problemen med småbrottslighet finns.

Även om det är småbrottslighet som ska förebyggas av de tänkta patrullerna - på samma sätt som i Mockfjärd - så uttryckte flera av deltagarna farhågor för att råka ut för lite grövre kriminella, som då och då besöker Djurås.

Under åren av patrullering i Mockfjärd har inga sådana allvarligare incidenter inträffat. Verksamheten har fyllt sitt syfte och den fick under mötet beröm av förre polismannen Leif Lorentzon.

- Brottsligheten har minskat i Mockfjärd och det var befogat med patruller där, sade han.

Enligt Lorentzon begås inte all brottslighet av lokala förmågor, utan ofta av "besökare" från Borlänge. Han framhöll också att det inte är helt riskfritt att patrullera.

Drygt hälften av mötesdeltagarna var positiva till en patrullering av Djurås.

En del framhöll dock att Sverige börjar bli ett konstigt land.

- Det är märkligt att vi ska behöva bevaka samhället. Det kanske vore bättre om vi skramlade till en polis. Det kostar företagen pengar att ha personal ute på nätterna, menade en av dem.

Manne Löfgren, Gagnefs Intresseförening, framhöll att patruller som är tänkta att bli polisens förlängda arm, befinner sig i en form av gråzon, något han inte är nöjd med.

Mötet utsåg till slut en grupp som ska arbeta vidare med patrullfrågan innan organisationen byggs upp: Jan Bergman, Åke Wikman, Alf-Göran Nisser, Ulf Westlund och Tomas Neijbert. Som "konsult" utanför gruppen ställer Leif Lorentzon upp.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons