Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrull hoppas bli fler

Annons

Om man bara ser till antalet personer, så var onsdagens möte något av ett misslyckande då endast 15 personer dök upp. Men Brottsförebyggande rådets Lasse Nygård hyser ändå stort hopp om att nästa möte, den 15 juni, ska locka fler.

- Många som kom häromkvällen var representanter för organisationer, föreningar och byalag. Intresset är stort och förhoppningsvis kommer fler personligen nästa gång, säger han.

Mellan 50 och 60 personer behövs för att få en fungerande patrull på lång sikt och första uppdraget blir midsommarafton i Leksand.

- Sedan är det tänkt att patrullen ska finnas ute med oregelbundenhet, fortsätter Nygård.

Med på mötet och villiga att ingå i medborgarpatrullen är också Rättvik-Leksand vaktklubb. Tidningsuttalanden från vaktklubbens sida om att "Vi har i stort sett samma befogenheter som en polisman", har dock fått polisens ordningsvaktsutbildare Lars-Göran Jansson att reagera.

- Ordningsvakt är en sak och polis är en annan. Ordningsvakter ska förhindra och förebygga brott och kan göra ingripanden, men bara på platser som är förordnade av polisen i förväg.

- Som ordningsvakt har du en två veckor lång utbildning, det säger sig självt att man inte kan ha samma ansvar som en polis, säger han.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons