Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patientuppror på den slutna avdelningen

Annons

Upproret startade strax före tolvslaget natten till igår. Patienter och personal hade kommit överens om att tv:apparaten skulle slås av klockan 23.30.
Institutionschefen på Älvgården, Thomas Olsson, berättar att en av patienterna reagerade våldsamt och krossade fjärrkontrollen när tv:n slogs av på det förutbestämda klockslaget.
Personalen, som är fyra till antalet under nattskiftet, försökte lugna den uppretade patienten men det gick inte. Patienten fortsatte med att riva ner tv:n och videoappraten i golvet.
När han försökte fösa ut personal ur rummet hakade ytterligare en patient på bråket. Man satte eld på en gardin i ett rökrum och i en toalett. Personal släckte dock elden snabbt med hjälp av en pulversläckare.
– När stämnigen började bli allt för hotfull lämnade personalen oroshärden och bestämde sig för att tillkalla polis, säger Thomas Olsson.
Polispatrullen från Avesta som först kommer till Älvgården bedömer situationen som pass allvarlig att de bestämmer sig för att kalla på förstärkning innan de går in i den slutna avdelningen. Också räddningstjänsten larmas.
När ytterligare två polismän samt en hundförare med hund anländer går polisen in i byggnaden. Det visar sig att det brinner på ytterligare ett ställe i avdelningen.
– Läget blir sedan helt odramatiskt när polisen griper de två patienter som varit drivande i bärsäkargången.
De gripna fördes till polisstationen i Borlänge för att förhöras. Brottsrubriceringen är försök till mordbrand och skadegörelse.
Thomas Olsson tror att kostnaderna för krossade rutor, sönderslagna möbler, sönderslagen tv och video, sönderslagna larmdetektorer och sanering kommer att kosta 50- 100 000 kronor.
MATS NILSSON

Mer läsning

Annons