Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patientskadorna inom vården halveras

Annons

Risken att skadas inom sjukvården ska halveras på två år.

Det är målet för en kampanj som Kommun- och Landstingsförbundet drar igång i höst och som presenteras på en vårdkonferens i Göteborg på fredagen.

Tusentals personer skadas varje år på grund av felbehandling och många dör, men någon tillförlitlig statistik finns ännu inte.

Eftersom incidenter beräknas uppstå i vart tionde vårdfall kan det totalt handla om 90|000 per år. Bland dessa beräknas mellan 2|000 och 3|000 patienter drabbas av allvarliga skador, varav en del leder till döden.

En effekt av att många skadas i vården är att resurserna för andra insatser begränsas.

Professor Håkan Eriksson vid Karolinska Institutet har inför konferensen i Göteborg hävdat att så många som mellan 2|000 och 4|000 årligen avlider till följd av felbehandling och felmedicinering, men den uppgiften ifrågasätts av Sörman.

Han håller däremot med om att det är ett stort problem. Därför kommer landets samtliga 21 landsting i höst att inrikta sig att på två år halvera risken för patientskador.

En viss hjälp i det arbetet utgör de ökade möjligheterna för läkarna att ta del av patienternas tidigare vårdhistoria.

Rapporten handlar exempelvis om hur ofta höftleder behöver opereras om men också om hur stor överlevnadsprocenten är efter hjärtinfarkt och bröstcanceroperationer.

Stress har ofta angetts som en trolig orsak till felmedicinering och felbehandling, men Sörman uppger att han inte funnit något samband mellan hög kvalitet och höga kostnader.

TT

Mer läsning

Annons