Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienterna har inte råd

Annons

Formellt sett är landstingets kundförlust på 1,2 miljoner kronor för det sista kvartalet 2004. I praktiken handlar det dock om kundförluster under en längre tid.

- Här finns det ärenden från 2003 och 2004. Vi har bytt version av vårt ekonomisystem, vilket gjort att vi inte kunnat beta av kundförlusterna som vi normalt brukar göra, berättar redovisningschef Kerstin Assmundson.

Det som landstinget betraktar som kundförluster den här gången fördelas på följande poster:

4 Långtidsbevakning: 855 676 kronor.

Patienterna saknar helt enkelt tillgångar och landstinget tror inte att det på kort sikt är möjligt att få in de patientavgifter som dessa personer är skyldiga. Däremot bevakar inkassoföretag dessa fordringar för all framtid.

4 Bristfälliga patientadresser: 187 541 kronor.

Trots efterforskningar har landstinget inte lyckas nå patienter som är skyldiga landstinget pengar i form av patientavgifter:

- Detta har blivit ett stort problem. Det handlar både om utländska patienter, som normalt ska betala kontant. Men vi kan ju inte neka någon vård om de saknar kontanter. Men det handlar också om människor i länet som bara verkar försvinna. Det går inte att få tag i dem.

4 Hemlandsting som inte betalar: 50 460 kronor.

Patienter från andra landsting som får vården i Dalarna. Hemlandstinget betalar bara för det som remissen gäller.

4 Kommuner som inte betalar: 49 696 kronor.

Handlar framför allt om när landstinget har brustit i sina åtaganden att meddela kommunen när patienten anses vara medicinskt färdigbehandlad. Då behöver inte kommunen betala.

- Men här har vi blivit mycket bättre. Den här summan har minskat betydligt, säger Assmundson.

4 Tomma dödsbon: 30 540 kronor.

På grund av att dödsbo inte har några tillgångar.

- Det är faktiskt en hel del som dör utfattiga. Detta har ökat, är min känsla, säger Assmundson.

4 Migrationsverket: 28 470 kronor.

Landstinget tror att det är asylsökande patienter, som migrationsverket betalar för. Men är det i formell mening inga asylsökande, står heller inte migrationsverket för betalningen.

4 Andra obetalda patientavgifter: 8 963 kronor.

Tvister som i huvudsak gäller barn.

- Barn betalar normalt sett inga patientavgifter. Däremot får man betala en straffavgift om man inte dyker upp till ett planerat besök utan att meddela sig. Det är framförallt tvister om detta som dessa kundförluster handlar om.

Assmundson säger att kundförlusterna legat på ungefär samma nivå nu under ett antal år.

- Det kan låta som väldigt mycket pengar. Men man ska komma i håg att vi fakturerar patientavgifter för 10-13 miljoner kronor varje månad.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons