Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienten ska besluta och landstinget betala

Annons

Läkaren Åke Nyström anser att han och det sjukhus där han är anställd kan ge framgångsrik behandling av skador efter whiplash. Han framhåller i sin debattartikel på fördelar av att låta personer med sådan skada få del av den behandlingen. Nyström säger också att landstinget, och främst Ingalill Persson, ger uttryck för en inhuman och även kostsam inställning när man nekar en person hjälp hos Nyström.

När man därefter läser Ingalill Perssons svar på Nyströms artikel förstår man den irritation Nyström känner.

Allt Ingalill Persson säger i sitt svar är floskler. Hon säger sig känna ett stort engagemang för denna sjukdomsgrupp, hon förklarar vad som menas med "vetenskap och beprövad erfarenhet" och "det ligger självklart i varje läkares intresse ...". Hon slutar med "det är viktigt att vi som politiker har ett öppet förhållande till nya behandlingsmetoder". I hennes svar finns inte en enda antydan om vad landstinget kan och kommer att göra för att lindra besvären för de personer som lider.

Ingalill Persson avslutar med att säga att landstinget är satt att värna patientens säkerhet. Är det inför faran att flyga till Amerika? I annat fall är det väl läkarna som har den uppgiften i sin yrkesutövning.

Som jag förstår är det väl även så pass många personer som behandlats med Nyströms metod att man kan få en bra bild av riskerna med behandlingen. Även om inte metoden ger en helt klar bild av hur bra personerna blir efter behandlingen så är nog erfarenheten så positiv att man kan låta personerna själva avgöra om de vill genomgå ingreppet.

Det kan synas som en stor kostnad att sända en person till Amerika för behandling. Men det kan bli en ren besparing om landstinget bemödar sig om personer som önskar behandling hos Nyström ett snabbt svar. Därmed avlastas vården i här hemma där ju köerna är långa. Även kostnaderna för medicin minskar.

Men framför allt förkortas dessa människors lidande och troligen minskar deras sjukskrivning genom snabbare tillfrisknande.

ROLF LINDBERG

Mer läsning

Annons