Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patan återfår sin klara lyster

Annons

I fjol byggde Maj-Siri Österling upp den färgrika Patan på Helsingland, vid Enåns utlopp i Siljan. Projektet kunde genomföras efter ett beslut av kulturförvaltningen, stöd från sponsorer och praktisk hjälp från kommunala sommarjobbare och andra intresserade.

Tanken från början var att den skulle stå kvar under sommaren - och rivas till vintern. Efter påtryckningar fattade kommunen ett beslut om att behålla den. Inför vintermörkret installerades även strålkastare vid konstverket.

- Nu bättrar vi endast på färgen. Vi har använt oss av färg som inte är giftig. Då bleks färgerna snabbare, säger Maj-Siri.

Vintern har hon spenderat i sitt hem i Nimes, vid den franska medelhavskusten.

- Jag har faktiskt nyligen varit och jobbat med en annan pata som finns i vid staden Tours vid Loirefloden. Där har jag haft samma arbetslag i fem år som hjälper mig. Lika kul var det att komma hit och träffa de som hjälpte mig i fjol, säger hon.

Renoveringsarbetet beräknas ta tre dagar.

- Sedan är det midsommar i Rättvik. Då blir det nog svårt att få något gjort här. Istället åker jag till mitt fritidshus i byn Fors, nära Avesta och Hofors.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons