Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pastor Green har rätt att ha fel

Annons

Med domen mot Green sker det som inte skulle få ske. Man använder lagen om hets mot folkgrupp för att beskära religions- och yttrandefriheten.

Detta är riktigt allvarligt.

Antingen har man religions- och yttrandefrihet. Då får folk tro på vad för trångsynt hokus pokus som helst. Då får folk säga vad de vill, även obegåvade och obehagliga saker. Eller också sätter staten gränser för vad som får torgföras. Men då har vi varken religions- eller yttrandefrihet.

Som medelålders bög blir jag förbannad när jag läser Greens predikan. Hans ord om att homosexuella förtjänar döden gör mig upprörd. Men, han har rätt att tro och säga vad han vill. Den rätten är överordnad. Idiotiska åsikter och en bigott religion skall bekämpas med goda argument i en öppen debatt. Inte med lagstiftning.

Hela lagen om hets mot folkgrupp är tveksam. Den inskränker inte bara religions- och yttrandefriheten.

Ur ett principiellt perspektiv är det synnerligen tveksamt med lagar som ger kollektiv rättigheter. Sådant leder till att olika individer får olika rättiheter. Och det är individen, inte olika kollektiv och särintressen, som skall skyddas.

Här finns alltså en tydlig motsättning mellan lagen om hets mot folkgrupp och en av rättssamhällets viktigaste principer.

För mig är det hela rätt enkelt. Människor skall ha så stor frihet som möjligt. Gränsen för den enes frihet går där man kränker någon annans rättigheter (liv, säkerhet eller egendom). Alla individer skall ha lika rättigheter. Sett ur detta perspektiv får homosexuella göra vad de vill - och pastor Green säga vad han vill.

Om någon individ känner sig kränkt, då får hon göra en anmälan om förtal. Om någon känner sig hotad, så är det en anmälan om olaga hot som skall göras. Att människor är kritiska och uttalar sig nedsättande om olika grupper, det är möjligen inskränkt. Men är det ett brott mot någon enskild individ? Mitt svar är nej.

Just denna rättsprocess ställer en central fråga: Är frihetens, öppenhetens och demokratins försvarare beredda att stå för sina principer - och därmed bevisa just dessa idéers överlägsenhet? Eller tänker man offra principerna på den politiska korrekthetens och särintressenas altare?

Green-affären har inte bara uppmärksammats i Sverige. En brittisk medborgarrättsgrupp kräver att EU suspenderar Sverige på grund av att vårt land kränkt pastor Greens demokratiska fri- och rättigheter. I Slovakien har regeringen överlämnat en formell protest till Sveriges ambassadör.

Nu är det dags för alla goda krafter att försvara religions- och yttrandefriheten! Det ligger i sakens natur att våra demokratiska fri- och rättigheter måste försvaras innan det är för sent.

HENRIK ALEXANDERSSON

Mer läsning

Annons