Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partifolk frågades ut om handikappolitiken

Annons

Trots det varma och soliga vädret var det ett 20-tal personer som kom för att träffa de folkvalda. Till mötesledare hade utsetts tidigare socialchefen i Smedjebacken, Hans Pettersson.

Socialdemokratin representerades av kommun- och landstingspolitikern Carin Runeson. Från moderaterna kom Kjell Christiansson och företrädare för kristdemokraterna och miljöpartiet De Gröna var Kristina Karlsson respektive Calle Morgården. Liberalerna och vänstern valde att inte hörsamma inbjudan.

Träffen inleddes med att partifolket presenterade sig själva och den politik de står för. Sedan var det fritt fram att göra frågor.

- Vid har en viktig fråga som är specifik för Smedjebacken. I dessa besparingstider har vi fått känna av det här med sänkta föreningsbidrag. Det är ett stort problem för hela organisationen, sade Marianne Nilsson som be- mannar HSO-kontoret vid Vasagatan i centrala Smedjebacken.

- Den största kostnaden för oss är min lön och hyran för lokalerna. Vi försöker på alla sätt och vis jobba för att det ska gå runt. Bland annat säljer vi Bingolotter.

- Dessutom har vi egna lotterier. Vi försöker dra in så mycket pengar vi kan på egen hand men det är tufft, underströk Nilsson.

I dag är det företrädesvis tre handikappföreningar som sorterar under det lokala HSO-paraplyet i Smedjebacken. Dessa är reumatikerna, hörselskadades förening samt RSMH (lokalföreningen av riksförbundet social och mental hälsa). Representation finns också för NHR (de neurologiskt handikappade).

- Allergierna, de synskadade och diabetikerna har ju tillhört oss tidigare men de har ingen verksamhet här i Smedjebacken numera, klargjorde Nilsson.

Vid mötet deltog även Sune Greider med fru från DHR. Han påpekade flera problem för de rullstolsburna, bland annat den obefintliga handikappanpassningen vid de kommunala badplatserna. Han tyckte också att besparingarna har gått alldeles för långt.

- Vi sparar oss ner i fördärvet i Smedjebacken. Varje dag tappar vi folk. Vad vi behöver är istället nya företag och inflyttning.

- I slutet av 50-talet kallades Smedjebacken för Sveriges idealköping. Vart har det tagit vägen, undrade han.

- Visst är det jobbigt med besparingar men det går inte att bara låta det rulla på när pengarna inte räcker, parerade Carin Runeson, s, som tror att kommunens ekonomi snart ska vara i balans.

Kjell Christiansson, m, påminde om att kommunen tidigare spenderat hårt utan att ha pengar och att företag som varit på väg till Smedjebacken istället valt att etablera sig i andra kommuner.

- Om vi inte betalade så mycket till EU fanns det många miljon-er extra till Smedjebacken, sade Calle Morgården, mp, och betonade miljöpartiets strävan att värna om de svaga.

Kristina Karlsson, kd, betonade alla människors lika värde.

- Det är vår grundsyn när vi månar om tillgängligheten och delaktigheten. Etik och moral ska vara ledstjärnorna. Bland annat är anhörigvården en av våra hjärtefrågor.

När det gäller rena handikappfrågor verkade de fyra vara rör-ande överens om att alla som är drabbade av funktionshinder av något slag ska få det stöd som de behöver.

- Hoppas att ni tänker på att vi gör en insats för många och vi är mycket rädda om den här lokal-en, sade Gull-Britt Piscator från HRF (hörselskadade).

- Många kommer hit och vill ha hjälp. Kan ni lova att vi får behålla föreningsbidraget eller rent av att det ökas?

- Personligen är det min bestämda åsikt att vi inte ska tulla mer på bidraget och det vore önskvärt om ni skulle få mer. Vi ska titta på det, sade Runeson, s, utan att lova för mycket.

Under mötet handlade det vidare om trottoarkanter som behöver fasas av för att kunna trafikeras med rullatorer och rullstolar.

Mötesdeltagare tog också upp problemet med hörselslingor som fungerar dåligt, bland annat i delar av Folkets hus. Politikerna lyssnade uppmärksamt och lovade att göra sitt bästa för att komma till rätta med problemen.

Kvällen avrundades med en slutplädering där de fyra politikerna fick motivera varför de funktionshindrade ska rösta på just deras parti.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons