Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partiet för känsliga frågor

Annons

För tredje gången går "bråkstakarna" i Leksandspartiet till val. 1994 blev det ett mandat i fullmäktige. 1998 två. Och partiets roll har hela tiden varit klar.

- Vår viktigaste uppgift är att se till att de känsliga frågorna inte sopas under mattan. Vi finns inte på den ideologiska skalan utan jobbar med lokala sakfrågor utifrån sunt förnuft, säger Jimmy Karlsson.

Att Leksandspartiet är politiskt obundet irriterar säkert en och annan fullmäktigeledamot. För det är inte lätt att veta var man har Karlsson och kompani.

Vid riksdagsvalet 1998 röstade han på kristdemokraterna medan moderaterna fick hans röstsedel i landstinget.

- Jag har röstat på allt från vänstern till moderatierna och har ännu inte bestämt mig för hur jag ska rösta i år, säger han.

Demokrati och valfrihet är två ord som följt partiet genom åren. I skolan är den viktigaste frågan att öka elevers och lärares inflytande. Inom barnomsorgen ser partiet större valfrihet som en lösning på många av de problem som drabbat verksamheten på senare år.

Hur ska kollektivtrafiken bli bättre i kommunen?

- Det är en knepig fråga. Alla har synpunkter och när man väl kommer till kritan tar man bilen i alla fall. Vi har faktiskt inget konkret förslag annat än att avvakta byabussprojektet i Siljansnäs och dra nytta av det - om det lyckas.

...och infrastrukturen?

- Regionalt skulle en Dala kanal få stor betydelse för Leksand. Lokalt ser jag handelsfrågan som det viktigaste för infrastrukturen just nu. Vi är duktiga på turism, kultur och hockey. Om vi även kunde bli affärsmässigt bäst så skulle vi få ytterligare ett ben att stå på. Vi har världens chans att utveckla handeln med Clas Ohlson som dragare, men tyvärr har kommunen motarbetat etableringar av handel i området genom åren. Jag har drivit den här frågan under hela 90-talet och äntligen börjar det röra på sig.

...och nöjeslivet?

- Det är egentligen ingen politisk fråga och för sin litenhet tycker jag att Leksand har ett fantastiskt utbud. Jag kan förstå att tonåringar som inte är intresserade av idrott är missnöjda med nöjeslivet, och den gruppen måste fångas upp. Det är alltid en investering att satsa på ungdomar så jag hoppas att gamla brandstationen kan bli en bra grej.

Vilket parti skulle du rösta på om inte Leksandspartiet fanns?

- Om jag hade ett parti jag kunde rösta på i Leksand så skulle jag inte vara politiskt aktiv.

Vem är kommunalråd 1 januari 2003?

- Bo Pettersson.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons