Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partier vill stoppa öltälten

Annons

Kristdemokraterna, vänstern och miljöpartiet har enats om ett alternativ till riktlinjer för serveringstillstånd och alkohol- och drogpolitiskt program. De anser att det i dag tas allt för stor hänsyn till de näringslivspolitiska intressena, och menar att det i stället ska vara de alkoholpolitiska övervägandena som ska väga tyngst, som det står i lagen.

-Vi vill inte heller att kommunstyrelsen ska få avgöra frågor om serveringstillstånd om det är oenighet mellan socialnämnden och näringslivs- och planutskottet.

Partierna vill ha en betydligt mer restriktiv inriktning av politiken än i det förslag som kommunstyrelsen tidigare ställt sig bakom. Bland annat vill de tre partierna helt sätta stopp för öltält i centrum, stoppa tillfälliga prissänkningar på alkohol och att krogar inte ska vara öppna efter klockan 01.00, annat än i undantagsfall. De menar att alkoholen är en stor fråga i Borlänge och årligen kostar kommunen 700 miljoner kronor.

-I dag är det öppet till klockan två nästan överallt. Jag har hittat en krog i Borlänge som stänger ett, säger Hori Lotfollahi (v).

När det gäller öltält vid festivaler och andra arrangemang menar hon, Nils Gossas (mp) och Lars Gillsberg (kd) att de inte hör hemma i centrum överhuvudtaget.

-Det finns redan så många uteserveringar, vi har så det räcker.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons