Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parti får hård kritik

Annons

Under fredagen försökte partiets företrädare sprida sitt valmaterial via Orsa kommuns internpost. Fyra nationaldemokrater tog sig också in i Sankt Mikaelsskolan i Mora och när de avvisades filmades skolans företrädare - för att visas upp på partiets hemsida.

- Fyra nationaldemokrater var i skolan redan vid sjutiden på morgonen, berättar rektor Bert Persson, och lade in informationsblad i skolans elevskåp

- De upptäcktes av en vaktmästare och avvisades.

Rektorn upplyste de fyra nationaldemokraterna om att det inte är tillåtet att utan vidare bedriva politisk propaganda på gymnasiet.

Det får endast ske i organiserad form med tillstånd från skolledningen.

- Men under våren har inte skolan planerat in någon sådan verksamhet. Därför är inget parti välkommet att verka på skolan, säger Bert Persson.

Nationaldemokraterna fortsatte att uppvakta elever utanför skolbyggnaderna och när de uppmärksammades på att de inte befann sig på allmän plats och uppmanades att lämna skolområdet, svarade de med att filma skolans företrädare.

- Bilderna skulle enligt uppgift läggas ut på hemsidan, berättar rektor Bert Persson, som själv blev filmad.

- Jag upplyste dem om att den rätten har de inte eftersom det är ett brott mot personupplysningslagen, PUL.

Morgonbesöket vid Sankt Mikaelsskolan vållade stor uppståndelse bland eleverna, som tog avstånd till metoderna och även polis kom till platsen och informerade om vad som gäller.

Uppståndelse blev det också i Orsas kommunalhus när nationaldemokraterna ville ha sitt valmaterial spritt till kommunens politiker och tjänstemän via kommunens internpost. Något som kommunen inte har skyldighet att ställa upp på.

Enligt sin hemsida fortsatte ett tiotal nationaldemokrater under veckoslutet att dela ut valmaterial till hushållen i Orsa och det blev också viss turbulens när nationaldemokraterna konfronterade Orsabor utanför Konsum. Även dit kallades polis.

I valmaterialet presenterar Tor Paulsson sig som ordförande för Nationaldemokraternas lokalförening i Orsa.

Han beskriver sig som en politiker som vågar tala klarspråk och som har tröttnat på svekfulla politiker, som avslöjas med att fuska och fiffla.

Nu anklagas även Tor Paulsson för att fiffla. Detta av sverigedemokraterna som har skrivit till skattemyndigheten och ifrågasatt om nationaldemokraten Tor Paulsson ska vara skriven i Orsa.

"Vi har inget emot konkurrens", deklarerar partiet, "men önskar hålla fifflet borta från Orsa."

- Det förvånar mig att Tor Paulsson kan vara ND:s kandidat i Orsa. Så vitt jag vet bor han inte där, säger Tommy S Furnebo, partiorganisatör för Sverigedemokraterna och samordnare av dess valinsats i Orsa.

Han menar att nationaldemokraterna inte håller sig till de demokratiska spelreglerna och ifrågasätter avsikten med att dess kandidat har skrivit sig i Orsa.

- Tor Paulsson har varit verksam hos oss, fortsätter Tommy S Furnebo.

- Men uteslöts på grund av illojal verksamhet. Inför valet i höstas lanserade nationaldemokraterna honom först som ansvarig för en lokalförening i Botkyrka och sedan Nykvarn.

- Men han var aldrig bosatt där, utan i Haninge. Därifrån flyttade familjen till Gagnef efter valet och där bor den kvar, trots att Tor Paulsson skrev sig i Orsa den 22 januari.

- Jag ifrågasätter att skattemyndigheten kan godkänna att han är skriven i Orsa. Ändrar myndigheten beslutet är han inte valbar.

Enligt uppgift från folkbokföringen är Tor Paulsson inneboende på en adress i Orsa som tidigare har varit föremål för polisens intresse. Spaning och husrannsakan ledde till att Mora tingsrätt dömde en person i hushållet för olaga hantering av droger.

LARS-ERIK KLOCKAR/ HANS OLANDER

Mer läsning

Annons