Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parlings sten på plats

Annons

Folkdanslaget från Fredriksberg dansade till toner av dragharmonika från bland annat Peter Resare som även skulle ha sjungit. Ett "sångförbud" satte dock stopp för detta och Björn Jadling hoppade in som ersättare.

Den nygjorda minnesstenen avtäcktes av kommunchefen Kalle Gustafson.

- Att åka hit i dag var en upplevelse, denna gång tog jag en annan väg än den jag brukar, men med vägbeskrivningen "håll till vänster", var det inte svårt att komma fram, skämtade kommunchefen.

Stenen som kommer från Tyfors har en bronsrelief föreställande författaren Parling som ornament.

- Redan 1982 bildades denna förening, Nils Parlings vänner, av några som ville visa sin uppskattning till Nils Parling, medan han levde. Allt sedan han gick bort för två år sedan har det kommit in pengar för att hedra hans minne.

För dessa medel och med bidrag från kommunen har vi nu iordningställt denna minnessten, berättar Katarina Hero, ordförande i föreningen Nils Parlings vänner.

Parlings dotter, Inger Karlsson, var också med på denna speciella minnesdag av hennes far.

- Jag tror att pappa skulle ha uppskattat och blivit mycket hedrad över denna minnessten, sa hon.

Årets Parlingpristagare Erik Yvell, från Gagnef beskrevs som en kulturell mångsysslare med arbetarperspektiv.

Motivationen för att han utsetts till årets pristagare mycket kort - "För engagemanget och för väsentligheternas skull."

Pristagarens tacktal innehöll en personlig beskrivning av hans egna läsupplevelser vad det gäller Parlings verk.

- I augusti 1966 hade jag läst min första Parlingbok, Bäversommar ... Parling kände till knep och regler och skapade en litteratur fylld av udda öden och spännande nyord, berättade Erik Yvell.

Mångkultursysslaren Yvell belyste de stora och viktiga frågorna som Parling skrev om. Bland annat människans inneboende ondska, övergrepp och olika svaga gruppers utsatthet.

Pristagaren uppmanade sedan alla mötesdeltagare att gå ihop och studera romanen Korset tillsammans för att på så sätt lära mer om de ljusa och mörka mänskliga sidorna.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons