Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parkskolans framtid lockade 20

Annons

Det var några av kommentarerna när s-föreningen i Grängesberg bjöd in till öppet möte i Parkskolans matsal på onsdagskvällen. Men intresset var ljummet. Bara ett 20-tal personer mötte upp.

På plats fanns kommunalrådet Roger Stål, s, och ett antal nyckelpersoner, bland andra tekniska nämndens ordförande Britt Marinder, s, för att bilda panel.

S-föreningens ordförande Kjell Stenberg välkomnade och gav snabbt ordet till det gästande kommunalrådet.

- Ärendet med skolorna ligger nu hos kommunstyrelsen men jag tycker det är viktigt att tala om att det ännu inte fattats några beslut.

- Nu ska vi vrida och vända på det här fram till halvårsskiftet för att se om vi kan hitta förutsättningar för olika praktiska lösningar. Ärendet är nu ute på remiss i nämnderna. Det gäller att vara konstruktiv under den här perioden.

- Gör vi inget nu kommer vi att få stora problem med kommunens ekonomi i framtiden, varnade han.

Stål påminde om det vikande antalet elever och det stora problemet med att kommunen totalt sett har alldeles för mycket skollokaler.

- Vi socialdemokrater har varit tydliga med att vi vill satsa på skolorna och hålla en bra kvalité. Vi har satsat 300 miljoner kronor på skolorna sedan 1992.

Under mötet, som hade en mycket lugn och sansad karaktär, höjdes än en gång röster för att Lilla Park ska behållas även i framtiden. De dystra prognoserna ifrågasätts och det finns en tro på inflyttning och därmed nya framtida skolelever.

- Man kan bo här i Grängesberg och åka till arbete i Ludvika. Det är inget avstånd, betonade Karl-Erik Anestedt som tror att det snart är moget för ett generationsskifte bland ägarna till många villor på Öraberget.

- Så var det på Björkås. De äldre sålde till barnfamiljer och det gjorde att skolan fick ett bra underlag.

Ett sätt att berättiga Lilla Park kan också vara att flytta in dagisverksamhet som i dag finns i externa lokaler, en så kallad förtätning. Men att ytor på Parkskolan måste försvinna förefaller ganska uppenbart.

- Försäljning är inte intressant. Vi föreslår att barnomsorgen flyttar in och eventuellt kan lokalerna nyttjas av årskurs 7-9. I så fall kan tredje skeppet för högstadiet rivas, informerade Britt Marinder.

- Tomma lokaler kostar i dag sju miljoner kronor. Så kan vi inte fortsätta.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons