Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parken blev kvinno centrum för en dag

Annons

Att det var internationella kvinnodagen i lördags märktes tydligt i Falun. Geislerska parken förvandlades för en dag till centrum för stöd för utsatta kvinnor.

Först på plats var Veronica Lidman-Ek och hennes kompisar som på eget initiativ ville stötta Faluns hotade kvinnojour med namnlistor och penninginsamling. Till sin hjälp hade de Katarina Gustavsson, kd, som också engagerat sig för jouren.

Gunilla Runström, kassör i kvinnojourens styrelsevar helt tagen av det privata initiativet.

- Det är fantastiskt och helt otroligt. Ingen väntade sig något dylikt, säger hon.

Flera politiker stannade också upp för att lyssna till tjejernas vädjan om stöd. En av dem var fullmäktiges ordförande Karl-Erik Pettersson, s.

- Det här är ett samhällsansvar men här räcker vi inte till, säger han.

Han tänker därför vid fullmäktiges sammanträde nästa vecka ställa ut insamlingsbössor som politikerkollegorna kan fylla på.

- Det är kanske provokativt men det känns rätt, säger han.

Ung vänster i Falun passade på att argumentera mot EMU ur ett kvinnoperspektiv. Det är det största hotet mot jämlikhet då införandet av EMU ökar arbetslösheten och det drabbar i första hand kvinnorna, säger Karin Envall.

På plats i Geislerska parken fanns också Amnesty och samlade in namnunderskrifter och pengar till stöd för ryska kvinnor. 14 000 av dem slås varje år ihjäl i hemmen och otaliga misshandlas och våldtas, berättade Eva Alyhr.

Amnesty hoppas på att i år få in 100 000 namnunderskrifter som ska skickas i en rysk docka till president Valdimir Putin.

Sist ut i Geislerska parken var den internationella men i Falun helt nya femenistiska organisationen Riot Grrl. Den har 17 medlemmar mellan 14 och 18 år.

Riot Grrl arbetar för att tjejer ska våga ta plats och synas inom musiken i annan form är stickmagra byststora artister.

- Tjejer ska våga börja spela och vi vill gå emot trenden att det är ölmagade män som bestämmer vad som är bra musik, säger Fanny Lingqvist.

Riot Grrl ordnade ett litet demonstrationståg innan man drog till Globen för att där låta tjejer ta sig riktig ton.

En plump i protokollet var den svans av punkare som hakade på tåget. Med sina ölburkar och pubertala vrål gjorde de knappast Riot Grrl någon tjänst.

Och deras kvinnosyn kan starkt ifrågasättas då de lämnade sin kvinnliga kompis kvar att vakta ölflaket.

Mer läsning

Annons