Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parasit tros orsaka skatdöd

Annons

Rapporterna om döda skatungar fortsätter att strömma in till tidningen. Vad de drabbats av är inte helt klarlagt, men det mesta tyder på att det är parasiten gapmask som orsakat massdöden.

Det är en parasit som använder daggmaskar som en av sina värdar. Föräldrarna är immuna mot gapmask men när skatungarna matas med daggmask sätter sig gapmasken i luftstrupen på dem där de orsakar inflammationer. Fågelungarna har svårt att få luft och gapar. Därav har parasiten fått sitt namn.

Gapmasken angriper främst kråkfåglar och vilda hönsfåglar som exempelvis fasaner.

- Många gånger går det så långt att fåglarna dör. Det är inte ovanligt att vi hittar gapmask i de döda skator som skickas in till oss på våren, säger Henrik Uhlhorn på SVA.

De två döda skatungarna som påträffades i Britsarvet och som nu Henrik Uhlhorn undersökt hade gapmask.

Men det var inte det som dödade dem, utan de var ihjälslagna eller ihjältrampade.

- De hade utsatts för trubbigt våld. Den ena var i princip helt mosad. Fåglarna var troligen starkt påverkade av gapmasken och lätta att komma åt, säger Uhlhorn.

Om alla de andra skatorna som hittats döda i Falun också hade gapmask som tog livet av dem kan inte Henrik Uhlhorn veta, även om han finner det för troligt. Han är dock lite förvånad över den stora mängd som inrapporterats till tidningen.

- Det finns en risk att det kan vara något annat, säger han.

Han är därför intresserad av att få in flera döda skator och då från andra delar av Falun än Britsarvet.

- Folk får gärna skicka in fler till mig. Men jag vill ha dem så fräscha som möjligt, så jag vill att de ringer hit först och diskuterar sina fynd innan de skickar in dem, säger Henrik Uhlhorn.

Telefonnumret till SVA är 018-67 40 00.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons