Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paragraferna segrade

Annons

Åttaåriga Jana går i Övertängerskolan där hon fått kompisar och lärt sig svenska.

Nu tvingas Jana och Janina av formella skäl att återvända till Lettland och söka uppehållstillstånd därifrån, i värsta fall kan det ta ett år innan beslutet kommer.

Hur känns det nu?

- Vi håller på och packar, jag följer med för att installera min familj. Det känns risigt för Jana att lämna skolan, och de andra eleverna där kan inte heller förslå det, det verkar så meningslöst, säger Hans Björkström.

Var ska Jana och Janina bo i Lettland?

- Förmodligen försöker vi hitta bostad i Litauen, nära gränsen. Det finns en hotbild mot Janina i Lettland. Hon var huvudvittne mot en våldsman som fick fängelse men som nu är fri och lovar hämnd. Kanske köper vi ett gammalt hus, priserna är låga, men det gäller att välja trakt. Där finns mycket kriminalitet, säger Hans.

Vad händer med ärendet?

- Vi har bokat tid på den svenska ambassaden i Riga för en intervju den 18 september. Problemet är att handläggningen tar så lång tid, vårt ärende buntas ihop med alla andra, trots att vi har anknytning. Det är omänskligt, säger Hans.

Han är upprörd och tycker att utlänningsnämnden inte följer FN:s barnkonvention, om att barnets bästa är viktigast och att det ska gå före formella paragrafer.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons