Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paradvåning byggs om

Annons

Här fanns ett av flera kontor som fastighetsbolaget Masmästaren bygger om till lägenheter. Nu har bolaget 22 centralt belägna hyresrätter på gång.

- När vi ändå måste bygga om slitna lokaler är det lika bra att satsa på lägenheter. Efterfrågan på sådana är större än på kontor, säger Olle Fornaeus som visar runt i Selmas gamla paradvåning.

Författaren Selma Lagerlöf hade tolv rum och två kök i Centralpalatset. I modern tid räcker ytan till två rymliga lägenheter, och då behåller ändå Dalarnas forskningsråd en rejäl del till kontor.

Utsikten över Stora torget finns alltså kvar, liksom stuckaturerna fyra meter och 15 centimeter upp i taket. Annars finns inte mycket som minner om förra sekelskiftet.

De elva kakelugnarna som värmde Selma är borta och spåren syns i de trägolve som ska ersättas av ekparkett. Balkongen där författaren står på ett gammalt foto ska återskapas, men i smide i stället för sten.

Våningarna i Centralpalatset är 150 kvadratmeter stora. Hyresgästerna får betala en årshyra på knappt 900 kronor per kvadratmeter, en snitthyra för nyrenoverat.

Nu råder byggröra i palatset. Meningen är att de totalt fyra lägenheterna ska vara klara till månadsskiftet. Byggarna är vana vid att stöta på överraskningar när de renoverar gamla lägenheter.

- Vi brukar hinna. När flyttlasset kommer sätter vi dit de sista listerna, säger Ulf Borres och Fredrik Andersson som håller på att lyfta en hundrakilosdörr på plats på Selmas för detta hemadress.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons