Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paradis för barnen

Annons

Skogen på Källberget är ett omtyckt och välbesökt strövområde som är unikt i sitt slag.

Runt berget ligger bostadsområdena Moskogen, Gamla Källberget, Nya Källbergsgärdet, Lisselby samt hela Åkerö och Edshult. Dagligen används skogen som ett andningshål för många människor.

Annika Ihlis bor i skogskanten i Lisselby och är även ordförande i föräldrarådet.

- Självklart måste skogen gallras och hållas efter, men det måste göras hänsynsfullt. Vi är rädda att det kan bli något av en dominoeffekt bland skogsägarna i fall en av dem börjar slutavverka. Därför har vi författat skrivelsen.

Redan i dag går ett hygge rätt genom området, från Moskogen till Vattentornsbacken strax ovan för den populära slogboden. Ytterligare hyggen med enstaka frötallar som lätt kan falla ner i samband med hård vind är en av farhågorna.

- Det som är unikt med den här skogen är att den ligger så nära bebyggelsen, men ändå är en riktig skog. Barnen kan själva gå upp och leka utan att man behöver vara rädd att de går vilse.

- Källbergsskogen är ett måste för våra barn att vistas i under både skoltid och fritid, fortsätter Annika Ihlis.

"Vi vet att Leksands kommun och länsstyrelsen äger några skiften i området och vi förutsätter att det där finns stora möjligheter att spara skog och bedriva ett mycket försiktigt skogsbruk."

"Vi hoppas att kommunen, länsstyrelsen och Skogsvårdsstyrelsen hjälper till att påverka privata markägare och avverkningsbolag att ta stor hänsyn till friluftslivet och att frivilligt lämna så mycket som möjligt av skogen."

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons