Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Pappersbröder" vill ha mer samarbete över gränserna

Annons

Under tre dagar har den svenska förbundsledningen för Pappers träffat den finska motsvarigheten Paperiliitto. Mötets syfte är att förbunden ska jobba mer gemensamt.

I går var ordförandena från de båda förbunden mer än nöjda med mötet efter tre dagars diskussioner på Kvarnsvedens pappersbruk.

En av de viktigaste frågorna var hur relationen mellan förbunden kan förbättras.

- Det är viktigt att vi på förbunden jobbar nära varandra. Då blir vi en starkare kraft som värnar om anställdas bästa, säger Pappers ordförande Sune Ekbåge.

Något som än mer motiverar samarbetet är att det blivit internationellt. Tidigare var båda företagen nationella, men i dag sitter ledningen för ländernas pappersbruk i Düsseldorf i Tyskland respektive London i England.

- Ska vi vara en stark kraft mot ledningen måste vi samarbeta, fortsätter Ekbåge.

- Därför är det viktigt att vi träffas för att se vilka skillnader det finns mellan våra kollektiv-avtal och villkor, menar Jouka Ahonen.

Största gemensamma problemet för båda länderna är outsourcing. Det betyder att man tar in företag för delar av produktionen. Dessa småföretag, som ibland har bara ett enda storföretag som kund, pressas till det yttersta. Småföretagarna måste sedan i sin tur pressa sina anställda, vilket är lättare för dem eftersom de inte möter en lika stark fackförening som storföretagen.

- Där utbyter vi erfarenheter för att hjälpa varandra.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons