Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappas smedja var en av Sonjas arbetsplatser

Annons

Pappas smedja vid gården i Gustafs och CTH Ericsons hatt och mössfabrik var några av arbetsplatserna för Sonja som den 27 februari fyllde 85 år.

Sonja Boström är född i Borlänge och uppväxt i Gustafs som yngst bland åtta syskon.

Pappa, August Lenngren, var verkmästare på Tunanders såg och hade också en egen smedja vid gården i Mora by. I smedjan smidde pappan bland annat järndetaljer till lastbilar.

- Jag hjälpte honom. Jag var ung då, säger Sonja som berättar att hon själv ofta fick hantera släggan. Såväl arbetsplatsen som verktygen i smedjan var då för tiden säkert ovanliga för en ung kvinna.

Sonja själv funderade inte så mycket över vare sig detta eller att det knappast hörde till vanligheterna en bit in på 1930-talet att unga damer spelade fotboll.

- Det var gubblag som spelade mot damlag, berättar Sonja Boström som även tävlade på skidor i tävlingar som Gustafs Idrottsförening arrangerade. Skridskor åkte hon också, gjorde det gärna och var en duktig åkare.

Till Norbo kom Sonja i samband med giftermål och senare till Borlänge där hon hade ett flertal arbetsgivare och arbetsplatser. Bland annat arbetade hon på Stora hotellet, hos CTH Ericsons hatt och mössfabrik och som städerska på GDG:s bussar.

Den svåra astma hon drabbades av tvingade Sonja att söka sig bort från den då vidrigt dåliga Borlängeluften.

Det blev flytt till Hudiksvall 1961 och här var Sonja bosatt i drygt 30 år. När Sonja 1994 beslutade sig för att flytta tillbaka till Borlänge var det för att få de nära och kära på bekvämare avstånd. Familjen den består i dag av fyra generationer.

Att Borlängeluften blivit betydligt bättre än då hon tvingades flytta norrut kunde Sonja snart konstatera. Men helt fri från besvär av astman har hon inte varit på senare år. Dessutom drabbades hon förra året av lårbensbrott.

- Jag hoppas det här året blir bättre än förra året, säger Sonja Boström som trots sjukdom och prövningar lyckats behålla ett gott humör. Till att humöret är gott bidrar utan tvekan Sonjas intresse för sång och musik.

Dragspel har hon lärt sig spela och som yngre spelade hon amatörkabaret, i Borlänge och i Hudiksvall efter flytten dit.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons