Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Panterombudsmannen: Vårt samhälle bygger på "solidaritet"

Annons

De som varit med ett tag brukar få ryckningar i ögonvrån så här års. Den15 februari förr skulle självdeklarationenvara inlämnad och underskriven på "heder och samvete". Vi har ändrade datum numera. Det är litet varmare i senare tid för dem som fortfarande kommer "fem i tolv" majkvällen kanvara riktigt ljum.

Annat var det på den tideni februari - vi var ett litet gäng som brukade träffa varandra de där sista lovliga minuternavid Stadshuset i Borlänge. Vi skulle bilda De senas förening?

Nu blir jag väl lyst i bann för en tanke jag haft länge.

- Varför ska vi komma på alla möjliga avdrag för att betala så litet skatt som möjligt?De som är kluriga och har god hjälp klarar sig bättre än andra. De som är mindre smartabetalar full pott.

Vi behöver inte gåså långt som Mona Sahlin, som säger att det är häftigt att betala skatt. Men, vi ska vara med och betala den stora notan oss själva till gagn, bara politikerna skötte sig. Ett skönt ord i sammanhanget är "solidarisk". Hela vår samhällsbyggnad vilar på det vackra ordet.

Precis som förr,för femhundra år sedan eller så, samlades man för att bygga en kyrka - de som "sökte sig till samma kyrka" var med om bygget. Ordet söka i detta sammanhang har med ordet socken att göra.

Men, betalar man snällt full skatt, solidariskt, då ska man också få vara med och ta del av kakan. Exempel när det gäller äldrevården, och sjukvård för ung och gammal.

I dag ska jag berätta omherr K, som alls icke tycker om alla skatter han ska vara med och betala. Han har fört bok och det noga.

Herr K är 65 plus och litet till.

Hans inkomst förra året, det vill säga pensionen, var 116 500 kronor.

Skatter han betalat uppgår till 72 746kronor. Då har han förutom den raka skatten som tas vid källan, alltså pensionspengarna, också räknat in fastighetsskatt, energiskatt och moms på maten. Det blir inte mycket kvar att leva på.

Höjningen av pensionen vid årsskiftet var 57 kronor netto.

Oljan för att värma huset har ökat med500 kronorper kubik, en och en halv kubik kostar nu 10 174 kronor, varav6 380 kronor är skatt och moms.

- Det är helt otroligt, utbrister herr K.

Han har också ett exempel på den sjukliga vardagen. Frun i huset har litet besvärligt med att gå. Hon ringde och bad att få låna en krycka som komplement till sin gåstol och en sådan har hon fått.

Fått och fått förresten. Hon fick betala den med195 kronor plus att "de kom hit med den" med 130 kronor. Så mycket borde den kommunala servicen innehålla av tjänst att handikappade av skilda slag fick sinahjälpmedel gratis servade. De är drabbade ändå.

Bakom ligger förstås varje förvaltningsåläggande att hålla budget, att håva in såmycketsom möjligt.

Den här historien kommer mig osökt att tänka på, för att nu härma en populärmusikledare i tv, gamle biskopen i Lund, en gång kyrkoadjunkt i Borlänge, en gång komminister i Hedemora, Nils Bolander.

Han drog fram ett par ord i kyrkans gamla syndabekännelse: "Giv att vi tjäna varandra", med det påpekandet att ordet för dagen i stället var "giv att vi tjäna på varandra".

Kommunalpolitikerna har tydligen förläst sig på den sista raden.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons