Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Panterombudsmannen: Snäll måste bli ännu snällare

Annons

Läsning, läsning , läsning... Tidningskorgen är full, papperskorgen är full och huvudet är fullt. Stundom verkar det vara som om det vore en plikt att läsa allt som sändes till en. Vissa institutioner tycks kräva det.

I bland undrar man hur de tänker, de som utfärdar och bestämmer om förordningar. Enkelspårigt och auktoritärt - eller rakt på sak med många möjligheter.

Dendär undringen kom senast, när jag i min hand fick en sprillans ny busslista frånDalatrafik. Tack för det, förresten.

Jag satte mej attläsa. Och hittade några rader om sjukresor - underförstått via buss, får man tro.

Jo då. Den som behöver ta sig till den stora sjukhuset i Faluneller nån annanstans i sjukvårdssammanhang får åka gratis under förutsättning att han/hon för chauffören visar upp papperet om tid och behandling. Sekretess är inte att tänka på. Vi ska förstås tacka för den förmånen, som vi strängt taget via skatter ger oss själva.

Sen kommer det: "Har du svårt att åka ensam till och/eller från vårdinrättningen kan även kostnaden för följeslagare ersättas". Det var ju vackert tänkt. Fast så mycket längre än till en vacker tankekommer man inte.

Så här fortsätter skrivandet: "Följeslagaren betalar sin biljett själv till busschauffören. Denna kostnad återfås i sin helhet om biljetten, tillsammans med patientens kallelse/vårdkvitto insändes till LD sjukresor adress..."

Jaha. Den som är snäll tidigare ska bli ännu snällare, den som bjuder på sin tid en gång ska göra det två gånger för att få ersättning för sin snällhet.

Med andra ord. Den som strängt taget hjälper det allmänna med en tjänst genom att bistå en kravlig person, ska göra ännu mera för att få ersättning för gjorda utlägg.

Om enpatient, sominte klarar att åka ensam, har kontakt med en god själ, som ställer sig själv och sin tid till förfogande, då ska denna änglalika varelse utsättasför extra insatser..

1. Hon ska betala sin biljett själv till busskonduktören. (Det där SJÄLVutesluter någon annan )

2. Hon ska posta sin biljett och den vårdsökandes kallelse och sjukvårds kvittotill LD Sjukresor. Frimärke kostar pengar. Och tänk om den sjuke vill ha kvar både kallelse och kvitto.

3. Dessutom vet vi, att den somsänds pengar via giroblankett,alls icke får ut hela beloppet, när pengarna hämtas. Det kan röra sig om upp till tjugofem kronor.

Dra bort den summan, frimärkskostnad ochpris för eventuella kopior, då kan man intetala om att den medresande får tillbaka utlagt belopp. Inte kan väl landstingets ledning kalla detta för "hela beloppet".

Varför nu denna betalningskarusell när slutresultatet ändå blir detsamma.

Det skulle förstås kunna tänkas att någon mindre nogräknad individ tjuvåker gratis på sjukas bekostnad. Jaja. Nog är det väl så att enstaka människor skor sig dåoch då, det är ingen stor nyhet. Men ska allt hederligt folk behöva uslas för enstaka syndare. Bjud på det i så fall. Tacka i stället för att det finns folkställer upp som ledsagare.

I sammanhanget finns en fråga till: hur går det för dem som får snabbtid på telefon för sjukbesök. Som inte har något papper att visa upp. Den frågan skall också demakthavarna kunna lösa.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons