Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Panterombudsmannen: Skavsår för jämnan i landstingets budget

Annons

För länge sedan, mycket länge sedan, när gossen Anders var liten, brukade hans mamma sjunga: "Det var så roligt, jag måste skratta, det kom en trekantig gubbe in".

Inte vet jag varför den där visan rann till, när jag kom att tänka på landstinget.

Jo, jag läste något om att konkurrensverket sagt i från när det gäller ett förslag om att etablera eller inte etablera sjukvård privat. Politiker, trekantiga gubbar kanske, har sagt att de är emot detta privata för att ingen ska sko sig på sjuka människor. Ett sjukhus (privat) får inte gå med vinst. Säger de. Det är tydligen inte etiskt.

Det är nu man skattar, rått och hjärtligt. Om det finns sjukhus som går med vinst, som höjdarpolitiker tror, varför inte inom landstingsvärlden lära sig av dem som tydligen kan konsten. Detta vore väl en ordentlig investering.

Har vi inte skavsår i budgeten för jämnan?

Man klankar på att folk skulle kunna tjäna pengar på sjuka människor. Alla säger att alla inom vårdsektorn tjänar pengar på sjukt folk. Vi tackar för att dessa människor finns. Vi behöver varandra i samhället i en lång kedja.

Till den gruppen som tjänar pengar på sjuka människor hör förstås också merparten av landstingets tjänstemän, som adminstrerar vården, eftersom landstingets födgeri främst omfattar detta ämnes-område. Just det.

För ett par månader sedan torgförde en överläkare och docent detta i en tidning: "Många sjukhus har komplicerade ledningsorganisationer med chefsbefattningar på flera olika nivåer som genererar långa beslutsvägar och en omfattande mötesaktivitet. Inte undra på att det kostar pengar.

Det är inte rätt att dyra och klumpiga ledningsorganisationer går ut över patienternas rätt till basal sjukvård".

Vilken salva med krut och dynamit samtidigt.

Jo, det var det här med semestrarna och vården.

Ni vet hur det är i skarven mellan höst och kallare årstid.

- Snön tog oss på sängen, säger de som ska skotta. Precis som om det var en nyhet att det snöar i november.

Jag vet inte hur cheferna inom vården fungerar, hur de tänker och när de börjar planera för sommaren. Fast det verkar på sina håll som om de blir överraskade.

Det är ett känt faktum att sjukdom inte tar semester. I värsta fall stänger man helt och hållet och ber presumativa patienter söka sig åt annat håll.

Herr L ville ha kontakt med sin vårdcentral. Och ringde. Med klen utdelning.

Han fick svar av en metallisk automatisk röst att "i dag tog man inte emot fler samtal". Klockan var två på dagen!

Det är till att automatisera bort patienterna. Inte ens trekantiga gubbar kan tycka att detta är acceptabelt. Så är det när man faller för nya tekniska förslag till hundra procent och okritiskt anser att de är till nytta.

För vem ska de vara till, kan man fråga, när sådan rapporter ges om, att man inte vill svara i telefonen efter klockan två.

Det är sämre än banken. Där har de i alla fall öppet till klockan tre. Och är privatägt.

Tala om trekantiga gubbar. Fast dom är ingenting att skratta åt.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons