Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Panterombudsmannen: På tur i vårdkarusellen

Annons

Jag förstår mig inte på politiken och politiker, säger en klagans röst i telefonen och redovisar ett besvärligt ekonomiskt läge. Hon - för det är en hon - fortsätter:

- Vi är för tama vi pensionärer, vi måste tala mera.

Nu hade fru H läst att skatten ska höjas för pensionssparande. Hon morrade.

Sedan skatten är dragen har fru H 7 000 kronor (inklusive hyresbidrag) i månaden att klara sig på. Av den summan går 4 500 kronor till hyra.

Det enda man kan spara på är maten, kläder är inte att tänka på, noterar hon. Hon behöver nya glasögon, och behöver gå till tandläkaren. För att få råd med det måste hon spara. Länge.

Hon berättar också att ena dagen kom ett brev med hugnesamt meddelande: hon skulle få en ökning av sin pension med 56 kronor. Inte mycket att hurra för, men 56 kronor är ändå 56 kronor. Den glädjen varade förstås bara över natten för nästa dag kom postbesked om att hyresbidraget sänktes med 20 kronor. Nettoökning: 36 kronor. Det kan ju alltid bli ett par semlor.

Nytt ärende. Det kom ett brev från herr S. Han hade läst om ett tråkigt sjukvårdsärende och nu redovisade han egna erfarenheter på samma område. Samtidigt som han vill varna.

I januari 2001 påpekande tandläkaren, att herr S hade beläggningar på tungan med rekommendation att söka husläkaren. Han skrev ut medel mot svampinfektion. Första dosen gav inget resultat, inte eller andra. I april blev det så remiss till annat tandläkeri på högre nivå. Där kom besked att det inte är något att oroa sig för. Så går sommaren och besvären tilltar. I november blir det nytt besök hos senaste tandläkaren, den 11 december tas nytt prov och dagen före julafton kommer besked om elak tumör. Då har det gått ett år.

Nu blir det annan fräs.

En månad senare ser almanackan ut så här:

p 22 januari 2002: Örebro universitetssjukhus.

p 24 januari besked att herr S inte skulle klara in- greppet.

p 30 januari kranskärlssprängning i Falun.

p 3-7 mars operation i Örebro.

Sedan dess sker regelbundna kontroller och resultatet verkar lovande.

Herr S: Jag vill med detta sprida kännedom till så många som möjligt, att inte nonchalera irritationer i form av beläggningar och prickar på tungan.

Och så var det fru G. Hon har haft - och har ont i magen. Det molar liksom. Hon måste komma till läkare, anser hon.

Efter flitigt ringande till en ständigt upptagen vårdcentral fick hon äntligen tid för besök. Hon gick därifrån i samma skick som hon kom dit med undantag av lättnaden för avgiften hon betalat. Det hände ingenting. Fru G undrade om det skulle kunna handla om gallan, båda föräldrarna hade haft den åkomman. Det trodde inte läkaren. Han gjorde för övrigt inte den minsta undersökning.

De satt och pratade en stund, sedan var det inget mer. Inte ens en ynka tablett skrevs ut. Och fru G har fortfarande ont i magen. Hon vet inte hur hon ska handskas med landstingets folk för att få hjälp. Det var väl så att hon inte stämde med facit.

Nu sätter hon sitt hopp till hälsokost.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons