Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Panterombudsmannen: Hembesök, det kanske vore något

Annons

Hur ska vi kunna förbilliga primärvården ochsamtidigt förbättra den för de äldsta? Frågan har ställts mer än en gång av kostnadsbelastade politiker. För att inte tala om alla suckar frånäldre människor, som tvekar när de ska ut.

På somliga ställen har man tänkt till. Som i Uppsala där man sedan några år inrättat en tjänst som mobil läkare, som kommer till patienterna och inte tvärtom.

En flitig läsare har fångat upp ett och annat via en artikel i en veckotidning, och vidarebefodrat den via posten. Artikeln berättar att man sparat 23 miljoner kronor på tre år genom detta system. Och vad handlar det om? Jo, människor som fyllt 65 år har möjlighet att få läkarbesök hemma. Aktuell läkare har arbetat som distriktsläkare i tjugo år och har sedan fyra år tillbaka varit mobil. Det är han som svarar för rörligheten i sammanhanget. Patienterna får vara hemma hos sig och vänta. Den som vill ha hjälp har först direktkontakt med en distriktssköterska, som avgör om doktorn ska komma eller inte.

Det är nästan som förr i världen,då doktornkom med sin spännnade väska. Mest på kvällar och nätter, när det andra jobbet var klart.

Väskan Uppsalaläkaren har innehåller kanske samma lagersom dåtidens läkare hade, men skillnaden mellan då och nu är den att dagens doktor har en dator i bilen.Via den får han reda på tidigare provsvar och kan läsa journaler tre år bakåt i tiden.

Läkaren kan göra upp till tio besök per dag. Målet är att patienterinte ska behöva vänta mer än tjugo minuter på ett besök. Systemet innebär givetvis en stor fördel för patienten, som inte behöver stöka ut, sitta i väntrum och må dåligt.

Nu väntar man hemma i van miljö och slipper den osynliga stressen. Det måste visa fördelar inte minst när det gäller blodtrycketstagning.

En annan historia som nått mina långa öron. Riktigt trevlig, om man får säga så och strö litet salt.

Vid tentamen till realskolan förr hörde till inträdesproven att skriva ner en berättelse som nyss lästs upp för en.

Man ville se hur eleven uppfattade historien - rätt eller fel eller utbroderad.

Sådana där övningar borde verkställas också på andra områden än i skolbänken.

Nu ska jag berätta om herr K. Någonstans i Dalarna. Han fick trasselmedhjärtat så pass att det handlade om förtidspension.

Inte duger ett läkarintyg hur som helst. Försäkringskassan måste ha ett litet samtal också. Man frågade först vad herr K hade för sig om dagarna, när tiden liksom var hans. Han svarade som tusen andra när livet kantrar litet grann:

- Jag tar en dag i taget.

Vad tror herrskapet det stod i papperen sedan?

- Han är frustrerad, så han måste ta en dag i taget.

Ojojoj. Måste kassan spä på så att det ser värre ut än det är. Och vad stod det mera?

- Han är aktivt troende.

Vad innebär att vara aktivt troende förreresten. Väntar mansig att Vår Herre kommer att ingripa på så sätt att försäkringskassan slipper?

Eller man kanske rent avhar tron att tron ska fixa bort trasslet med hjärtat? Allt förefaller, för att nuvara försiktig med orden, så enfaldigt.

Herr K själv ler litet grann och tycker...nej det säger han inte.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons