Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Panterombudsmannen: Andliga sånger på julottetid

Annons

-Vem lyssnar, när de sänder andliga sånger i radion klockan sex på söndagsmorgnarna?

Avsändaren kommer från

södra Dalarna

Spörsmålen är många från läsarna och intressena visar på väldig vidd. Det känns skönt.

Jo, det är nu riktigt att den som läser radioprogrammet hittar de andliga sångernas mission tidigt om söndagsmorgnarna. Rent av på julottetid.

Tidigare gavs repris på kvällen samma dag men det programinslaget har kommit bort.

- Jag har ringt radion och kommit med önskemålet om repris, men man förstod tydligen inte ens vad jag pratade om. Jag mötte ingen förståelse.

Kvinnan upprepar:

- Vem vänder man sig till i lyssnarskaran, när man lägger ett program som detta på en rent av obekväm tid?

- Om programmakarna tror att gamla människor är uppe i ottan för jämnan, då tar man fel. Förresten, det kan vara unga människor som också vill lyssna.

Många är de som älskar de gamla psalmerna och sångerna, de vill höra dem om och om igen, få ett budskap, känna igen sig. Då skulle vi väl kunna få en "dräglig" tid.

Den engagerade rösten fortsätter:

- Vi sitter bara och tiger, vi "kunder" som vill åstadkomma en ändring. Nog är vi så många kristna i det här landet att vi skulle kunna åstadkomma vad som kallas en lyssnarstorm.

Kristendomen ska bara utplånas.Vi är som får utan herde, barn och ungdomar blir vilseledda och har ingen grund att stå på.

Själv skulle jag i detta sammanhang vilja peka på den programpunkt om lördagkvällen som heter Helgmålsringning.

Här bjuds vi under de fem minuter programmet varar mycket av det som kan kallas kyrkohistoria: Hur kyrkan har kommit till, vilka konstskatter som finns och annat som hör hemma i det kyrkliga reportaget.

Fast i bland kan det vara långt borta från den tidsmarkering i veckan, som skiljer vardag och helg åt och som fortfarande för många är en dörr mot söndagens vila.

Det blev respons på förra veckans resonemang om ordet "listning".

En presumtiv patient hade skrivit till närsjukvårdschefen i Borlänge och undrat över ett besked han fått om att han varit "listad" hos viss läkare.

Skrivaren, som inte gillade ordet, kom med denna fråga:

"Har närsjukvårdschefen börjat i snickeri- och rammakarbranchen?Är det för mycket begärt av en medborgare att myndigheten brukar begriplig "svenska"?

Det kom ett mejl med kommentar - tack för det.

Skrivaren tyckte att ordet listning inte var något att göra sig löjlig över.

"Listad är ju så enkelt att räkna ut första gången man ser det. Det är en verbalisering av substantivet lista = förteckning, uppräkning. Är man då inte listad, finns man inte med på listan. Så enkelt är det.

Alla vet väl vad lista är, till exempel inköpslista".

Noterar mannen som gick över nätet. Själv fick jag förstås tänka två gånger när jag i tv hörde om en köpman som skulle banka sina pengar.

Nej han skulle inte banka på tiorna, så att de blev större. Köpmannen skulle gå till banken med sin kassa.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons