Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palmcrantz ska utredas

Annons

Kammaråklagaren har inlett en undersökning mot Carin Palmcrantz som förra veckan hade tre polska studenter hemma hos sig som målade om en byggnad på tomten på Åkerö.

Ungdomarna fick 1 000 kronor var för flera dagars arbete.

Palmcrantz hävdar att hon inte är någon arbetsgivare och att betalningen skett på ett riktigt och skattetekniskt sätt.

Målarförbundet menar att hon är arbetsgivare därför att hon har betalt lön för utfört arbete. De är också kritiska till att ungdomarna saknade fackliga avtal och uppehållstillstånd.

- Vi ser allvarligt på det här. Vi vill få utrett vem som bär ansvaret eftersom fusket med svartjobb är utbrett. Arbetsgivare är man så fort man betalar ut lön. Det här ger också fel signaler till samhället, säger ombudsman Per Lundberg.

Om nu Palmcrantz betalt den summan hon uppgett behöver hon inte betala sociala avgifter. Däremot är hon skyldig att betala särskild inkomstskatt som är 25 procent av lönen. Inkomstskatten ska underlätta för skattemyndigheten som slipper handlägga deklarationsuppgifter för de tre polska studenterna.

- Det spelar ingen roll om personen är arbetsgivare eller uppdragsgivare. Skatten ska redovisas och betalas, säger skattehandläggare Christina Förman.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons