Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palmcrantz försvarar dyra konferenser

Annons

Kostnader för konferenser, möten, sammanträden och resor som inte ger landstinget något.

Detta anser moderaten Rolf Gunnarsson om landstingets medlemskap i den europeiska organisationen AER.

- Helt fel, kontrar Carin Palmcrantz, s, vice ordförande i landstingsfullmäktige, som deltagit i AER-möten sedan 1994.

Gunnarsson anser att landstinget omedelbart borde lämna AER.

I en motion med det kravet skriver Gunnarsson att förutom själva medlemsavgiften på 30 000 kronor kostade resorna och mötena 115 622 kronor under 2002. Under 2002 deltog landstinget i möten i Florens, Venedig, Bodö, Barcelona och Neapel. I år har en politiker och en tjänsteman från landstinget varit på ett AER-möte i Calabrien den 5-6 juni. En kostnad på 25 128 kronor.

- Att resa är inte alltid fel, det kan vara positivt och framtidsinriktat att skaffa nya impulser i sitt arbete. Men då det gäller den här verksamheten har den, i och med inträdet i EU, överlevt sig själv och ger enligt min mening inget för Landstinget Dalarna. I varje fall inte för den kostnad detta ger skattebetalarna, anser Gunnarsson.

Carin Palmcrantz är ordförande för AER:s jämställdhetskommitté, och satt tidigare i AER:s byrå, styrelse. Hon tycker snarare att Dalarnas engagemang i AER bör öka.

- Det här är en intresseorganisation som sträcker sig över hela Europa, över ett mycket större område än EU. Jag anser att vi ska vara med både för att det handlar om solidaritet, att hjälpa till att underlätta demokratiprocessen för de nya regioner som bildas i gamla centralstyrda länder. men också för att landstinget kan ha stor nytta av medlemsskapet, säger Palmcrantz.

Som exempel nämner hon kompetensutveckling och ungdomsutbyte.

Den kommitté som Dalarna är representerad i är den som sysslar med turism, regional utveckling och miljöfrågor.

Palmcrantz har också räknat på vad medlemsskapet kostade landstinget under förra året, och kommit fram till 90 000 kronor, inklusive medlemsskapet.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons