Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palestinierna är mest förtryckta i världen

Annons

Som jag ser det handlar problemet om att de sionistiska fundamentalisterna inte kan nöja sig med att få bilda en judisk stat på 78 procent av Palestinas yta, utan de vill att denna stat ska omfatta ett ännu större område. Tretton av ministrarna i den israeliska regeringen tillhör partier som anser att hela området mellan Jordanfloden och Medelhavet tillhör Israel och bestämt motsätter sig bildandet av en palestinsk stat. Övriga fem ministrar kan tänka sig en palestinsk stat, men vill behålla bosättningarna på Västbanken. Det är denna regering som palestinierna ska försöka nå en uppgörelse med.

Palestinierna har bott i området i århundraden. Sedan kommer sionisterna på att de ska bilda en judisk stat där och börjar flytta dit. I början gick det ganska bra och judarna och palestinierna kunde leva i fred. Men allt eftersom det kom fler judar blev fler och fler palestinier ivägkörda från den mark de odlat i generationer.

De fick 1917 höra engelsmännen lova att judarna skulle få bilda ett judiskt nationalhem på deras mark. På 1920-talet började sionisterna bojkotta palestinierna. Man handlade inte i deras affärer och man slutade anställa dem. 1937 började de judiska terrorgrupperna att systematiskt mörda palestinier för att skrämma iväg dem. Hela byar massakrerades.

År 1947 antog FN, efter påtryckningar från USA, en delningsplan där judarna, som då utgjorde 33 procent av befolkningen, gavs 55 procent av Palestinas yta

Nu började judarna en massiv etnisk rensning. 1948 utropades Israel som egen stat. Då angrep de omgivande arabstaterna Israel. Man förlorade dock kriget och Israel utvidgade sitt territorium till 78 procent av ytan.

Nu hade 800 000 palestinier fördrivits från sina hem.

Trots att FN fördömde fördrivningen och krävde att flyktingarna skulle få flytta komma hem igen, brydde sig Israel inte om detta.

År 1967 ockuperade Israel resten av Palestina och Israel började en febril bosättning på ockuperad mark trots att FN fördömde ockupationen och bosättningarna.

Ännu värre blev palestiniernas situation efter Oslo-avtalet, vilket Israel tog som förevändning att låsa in palestinierna i ett antal enklaver.

Det mördas tre gånger fler palestinier än israeler. Medan den palestinska myndigheten fördömer självmordsbombningarna, så är det den israeliska staten som utför mördandet.

Palestiniernas situation är minst sagt omänsklig. Och inte blir det bättre av att Israel bygger en mur, som gör att palestinierna inte kan odla ytterligare mark, fler barn inte kan gå i skola. Ville Israel verkligen ha fred och säkerhet, skulle de kunna ha byggt muren längs gränsen, men icke. Trots att palestinierna blir utsatta för allt detta, framställs de ofta som de stora bovarna i Mellanösternkonflikten. De känner sig säkert övergivna av det internationella samfundet. Trots att Israel bryter mot internationell lag och vägrar följa FN:s beslut händer ingenting. Tvärtom får Israel ett frihandelsavtal med EU.

Jag tror inte att det blir fred i Israel/Palestina om inte världssamfundet sätter press på Israel. Att stödja palestiniernas och fredsrörelsens i Israel krav på bojkott av Israeliska varor kan vara ett steg på vägen.

Jag tycker att kristna har en plikt att reagera mot orättvisor och att ställa sig på de förtrycktas och svagas sida. Kan man tolka det kristna fredsbudskapet på ett annat sätt? Som jag ser det är palestinierna världens mest förtryckta folk. Deras "brott" är att de råkat bo där sionisterna tycker att de har rätt att bilda en stor stat.

KJELL SUNDSTRÖM

Mer läsning

Annons