Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palestinier röstar om regering

Annons

Palestiniernas parlament ska rösta om en ny samlingsregering på lördag, har president Mahmud Abbas och premiärminister Ismail Haniya beslutat.

Den nya regeringens sammansättning kommer att tillkännages på torsdagen, meddelar både presidentens Fatahrörelse och premiärministerns rörelse Hamas.

Fatah har föreslagit sin gruppledare Azzam al-Ahmad som biträdande premiärminister, uppger Nabil Shaath på presidentkansliet.

En stundtals våldsam maktkamp mellan de båda rörelserna har pågått sedan Hamas vann valet i januari 2006. Den av USA och EU terrorstämplade rörelsen vägrar att erkänna staten Israel och ingångna fredsavtal, vilket har satt käppar i hjulen för försöken att bilda regering.

Fatah och Hamas grävde ned stridsyxan vid ett toppmöte i Mecka förra månaden och enades om att bilda en samlingsregering. Uppgörelsen omfattar också ett vagt formulerat löfte om att regeringen "respekterar" forna avtal. Det är ännu oklart om detta är tillräckligt för att USA och EU ska avsluta sin bojkott mot palestinierna.

TT

Mer läsning

Annons