Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palestinier inleder hungerstrejk

Annons

Tusentals palestinska fångar inledde en hungerstrejk på söndagen i protest mot förhållandena i deras israeliska fängelser. Polisministern i Israel sade att de för hans del gärna får "fortsätta tills de dör".

Ungefär 8 000 palestinier sitter inspärrade i israeliska fängelser och cirka 7 500 tros delta i aktionen. De kräver rätt till besök av släktingar, vilket förnekas många av dem, tillgång till telefon och avskaffande av vissa straff som att isoleras i en mycket liten cell.

En talesman för fängelsemyndigheten sade att aktionen inte kommer att kallas hungerstrejk förrän den pågått i två dygn. Men vissa åtgärder har redan vidtagits för att hejda strejken, sade han.

Så har alla besök inställts, tv- och radioapparater beslagtagits och försäljningen av cigaretter stoppats, sade han.

Polisministern Tzahi Hanegbi sade att fångarna för hans del gärna kan fortsätta tills de dör.

Alla deras krav går bara ut på att göra det lättare för dem att genomföra angrepp, sade ministern. Andra israeliska talesmän sade mer detaljerat att rätt till kontakter med besökare och rätt att tala i telefon skulle möjliggöra för fångarna att arrangera terrordåd utanför fängelset.

En palestinsk grupp i Betlehem som verkar för flyktingarna sade att 40 procent av dem inte har tillåtelse att ta emot besök från släktingar.

De strejkande intar bara vätska till deras krav har uppfyllts, säger deras talesmän.

Cirka 4 000 av palestinierna är dömda för "våld mot israeler", vilket kan innebära att de kastat sten mot israeliska soldater i de ockuperade områdena. Palestinska myndigheten har alltid krävt att palestinier som dömts för politiska brott ska släppas ur israeliska fängelser.

På söndagen sade den palestinske premiärministern Ahmad Quray att freden i Mellanöstern kan infinna sig först när alla palestinier i israeliska fängelser är fria.

Den frågan kommer allra först för oss, sade han.

I samband med diskussionerna om Färdplanen för fred frigav Israel för ett år sedan 330 palestinska fångar "som en gest av välvilja". Glädjen byttes hos ilska hos palestinierna när bara kriminella och inga politiska fångar kom ut.

TT-AFP

Mer läsning

Annons