Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palestina och SJ i 1 maj-tal

Annons

Sol i röda fanor och Internationalen symboliserar 1 maj för de flesta. Men det var inte många som lockades till demonstrationståget under fanorna i Falun.

Cirka 115 personer deltog i år mot omkring 250 förra året. Förutom förtroendevalda fanns inte så många andra i leden. Men en större grupp kunde märkas. Det var Irakiska föreningen som tågade under plakaten "Kräv demokratisk självständighet för Irak och Nej till ockupation".

Faluns 1 maj-talare var kulturminister Marita Ulvskog som inledde med att välkomna de tio nya medlemsstaterna i EU.

Årets tal i landet gick i Anna Lindhs minne under temat demokrati och mänskliga rättigheter. Marita Ulvskog fortsatte därför att tala om Israel-Palestinakonflikten som särskilt engagerat Anna Lindh.

- Eftervärldens dom kommer att vara hård mot dem som reser betongmurar och avrättar människor. Vi kräver av både Israel och Palestina att de bryter våldsspiralen och Sverige kräver att Israel stoppar muren på ockuperad mark, säger hon.

Hon uttryckte också Sveriges vilja att säkra EU:s arbete med att stoppa handeln av kvinnor och barn till prostitution.

De nationella frågor Ulvskog tog upp var bland annat de penningglupska Skandiacheferna och SJ:s sätt att sköta tågtrafiken.

Om Skandiachefernas sätt att skylla sitt beteende på tidsandan sade Ulvskog följande:

- Tidsandan bland direktörer och klyftorna i samhället har alltid varit den samma.

De väginvesteringar regeringen vill göra anser Marita Ulvskog vara till fyllest. Men tågtrafiken i Dalarna lämnar en del övrigt att önska anser hon.

- SJ ska bidra till och inte förhindra regional utveckling. Detta måste göras väldigt tydligt för SJ, säger hon.

Vattenfall lär också få sig en skopa från ägaren staten. Det bolaget ska vara en spjutspets för energipolitiska åtgärder, framhöll Marita Ulvskog och därmed är det underförstått att så är inte fallet i dag.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons