Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påläggskalvar redo

Annons

I hela landet ligger medelåldern bland jägarna på omkring 47, 48 år och den har sjunkit med ett år jämfört med för ungefär fyra år sedan. Endast sex procent av jägarna är under 25 år och Hans Johansson vid Jägareförbundet i Dalarna tycker att rekryteringen i åldersgruppen bör öka.

- Medelåldern har gått ner något och det märks ett större intresse bland ungdomar för jakten, säger Hans Johansson.

Glädjande nyheter är att antalet ungdomar som läser till jägarexamen tycks öka. Jägareförbundet i länet har arbetat en hel del mot skolorna och elever i åldrarna tio till 12 år. Främst för att skapa ett intresse för jakt och friluftsliv, de som sedan går vidare och tar jägarexamen går ofta i högstadiet eller i gymnasiet.

- Den praktiska delen är också viktig, därför försöker vi ge eleverna möjlighet att följa med etablerade jägare som kan jakt och viltvård, säger han.

Det faktum att det nu sker en föryngring i jägarkåren är ett överlevnadsvillkor för jakten:

- Minskar antalet jägare så blir det svårare att tillgodose jägarnas intresse i samhället, menar Hans Johansson.

I länet finns cirka 16 000 jägare, varav något över 10 000 jägare är medlemmar i Jägareförbundet.

Det är en kraftig minskning sedan guldåren i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet då jägarkåren i länet uppgick till cirka 20 000 jägare. Hans Johansson pekar på flera orsaker:

- Många äldre män och avflyttningsbygder. En annan orsak är rovdjuren, omkring 20 till 25 procent av de som slutat uppger detta som orsak. Samt minskningen av vilttillgången.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons